Tog tillbaka erkännandet – då fick Jonny tillbaka sitt körkort

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-29

Körde för fort för att släppa förbi ambulans – blev av med körkortet

”Det var inget svårt val”, säger Jonny Forsberg om sitt beslut att öka farten på en enfilig vägsträcka för att lämna plats för en ambulans. Polisen tyckte dock annorlunda.

Jonny Forsberg i Årjäng har fått tillbaka körkortet.

Temporärt, i alla fall.

– Det känns kanon. Jag var så glad att jag var ute och körde till två i natt, säger han till Aftonbladet.

Jonny Forsbergs öde väckte upprörda känslor i hela Sverige förra veckan.

Årjängsbon gasade på rejält på en 70-sträcka för att inte hindra den utryckande ambulansen bakom att komma fram när han körde på en enfilig väg med mitträcke. Under tiden som han gasade passerade han enligt polisen fyra mindre korsningar och två busshållsplatser.

– De sa att det var fyra korsningar, men jag såg bara en. Jag tänkte inte på dem, det enda jag tänkte på var ambulansen. Jag körde snabbt och kunde inte bromsa från 100 till noll på någon sekund. Det enda jag ville på var att komma till en tvåfilig väg. Så fort jag gjorde det så lät jag ambulansen passera och saktade ned, säger Jonny Forsberg till Aftonbladet.

Böter på 3 600

Men en mc-polis åkte bakom ambulansen – och tyckte att Jonny borde svängt av tidigare. För tilltaget förlorade han körkortet och fick ett bötesföreläggande på 3 600 kronor.

– Han sa ”är det 70 så är det”, säger Jonny Forsberg.

Tog tillbaka erkännandet

Men nu har Jonny Forsberg fått sitt körkort tillbaka av Transportstyrelsen.

Forsberg har nämligen tagit tillbaka sitt erkännande i föreläggandet om fortkörning. Transportstyrelsen har nu beslutat att ge honom körkortet tillbaka tills – eller om – fallet behandlas i tingsrätten.

– Det känns som att man fått körkort på nytt. Kanon helt enkelt. Jag fick reda på det i går eftermiddag och var ute och körde till klockan två i natt, det var så roligt, säger han till Aftonbladet.

Ambulanschefen i Säffle har intygat att det handlade om en transport med högsta prioritet som Forsberg hjälpte fram.

Följ ämnen i artikeln