Yrkestrafiken kör på tok för fort

Av: 

Martin Ström

Bilar

Liten respekt för hastighetsbegränsningen bland yrkesförare

Få lastbilsförare respekterar en 50-skylt.

Och på 70-väg kör hela 73 procent av taxiförarna för fort, enligt statistik från Vägverket.

Yrkestrafiken fortsätter att köra för fort, enligt 2008 års hastighetsmätningar. Taxiförare är kroniska hastighetsöverträdare och hela 60 procent kör för fort på 50-skyltade vägar. Mer oroväckande är dock att mer än varannan lastbil överträder hastighetsgränsen på dessa vägar, där det mer frekvent rör sig oskyddade trafikanter.

Attityder måste förändras

– Det finns mycket kvar att göra när det gäller hastighetsefterlevnaden. Det handlar om att förändra attityder hos individer och få genomslag på företagsnivå, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

En liten ljusglimt är att medelhastigheten har sänkts med cirka 1 km/tim hos flera fordonslag och att alltfler bussförare håller hastighetsgränsen på 90-sträckor. Men det känns som en klen tröst i sammanhanget.

Statistiken i korthe

Totalt gjordes 17 000 observationer i hela landet under 2008.

Taxi- och lastbilsförare är de grupper som är sämst på att hålla skyltad hastighetsgräns. Till exempel håller endast 40 procent av taxiförarna hastigheten på 50-sträckor, 27 procent på 70-sträckor och 54 procent på 90-sträckor. För lastbilsförare är motsvarande siffror 34 procent på 50-sträckor, 40 procent på 70-sträckor och 48 procent på 90-sträckor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se över dina möjligheter till ett billån: Ansök om upp till 600 000 kr utan säkerhet genom Lendo.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar