Pris: 1 kr

GM sänkte priset rejält för Koenigsegg

Officiellt kostar Saab 3,2 miljarder kronor.

Men Koenigsegg skulle få företaget – för en krona.

–Det här visar att GM är beredda att skänka bort Saab, bara köparen visar att de kan hantera företaget, säger Aftonbladets motorskribent Robert Collin.

Ville köpa ”Vi skulle betala en krona för Saab, säger norske affärsmannen Bård Eker, tidigare styrelseledamot i Koenigsegg Group, till Verdens Gang.
Ville köpa ”Vi skulle betala en krona för Saab, säger norske affärsmannen Bård Eker, tidigare styrelseledamot i Koenigsegg Group, till Verdens Gang.

GM-bossen Ed Whitacre satte nyligen prislappen på den svenska biltillverkaren: 3,2 miljarder kronor.

Nu avslöjar norske affärsmannen Bård Eker, tidigare styrelseledamot i Koenigsegg Group som länge var främste spekulant, att de fick ett betydligt mer generöst erbjudande än så.

–Vi skulle betala en krona för Saab, säger han till Verdens Gang på nätet.

GM:s informationschef Tom Wilkinson vill inte bekräfta den billiga prislappen.

Men säger:

–Vi har inte kommenterat det exakta beloppet, men Nick Reilly (GM:s Europachef) har gjort det väldigt klart att GM inte är intresserade av att tjäna pengar på Saab, utan att säkerställa att köparen klarar av att ta hand om Saab och Saabs kunder, säger han till Aftonbladet.

Prislappen på 3,2 miljarder kronor, kommenterar han så här:

–Vad Nick Reilly har sagt är att det måste finnas en rejäl summa pengar tillgänglig för att säkerställa affären. Köparen måste kunna visa att de har resurser för att inte lämna kunderna utan garantier även om något år.

Fler köpare

Nuvarande spekulanten Spykers vd Victor Muller vill inte avslöja om de fått ett liknande erbjudande som Koenigsegg.

–Jag har absolut inga kommentarer. Vi har lagt vårt bud. Det är i GM:s händer nu och finns inget mer vi kan göra nu. Må bäste man vinna, säger han till Aftonbladet.

I går satt GM i möte med flera potentiella köpare.

Nytt bud

Investmentbolaget Genii Capital – uppbackade av Formel 1-bossen Bernie Ecclestone – har precis som Spyker Cars lagt bud på Saab. Dessutom har de diskuterat ett gemensamt bud.

En grupp representerad av MAN:s förre vd Håkan Samuelsson och tidigare S-ministern Jan Nygren har också visat intresse för Saab.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN