Audi R8 GT får 560 hästar

MOTOR

100 kilo lättare än ”vanliga” R8 V10

1 av 8 | Foto:  

För dem som gillar tyska, snabba bilar i allmänhet och Audi R8 i synnerhet, kan vi bara säga grattis.

Audi R8 GT heter den vassaste versionen av fartmonstret som presenterats nyligen.

Endast 333 exemplar ska byggas av den vässade sportbilen. Bantningsdieten som R8 V10 fått genomgå kan enklast beskrivas som att man infört fler light-produkter i receptet. Exempelvis är de nya plastlaminerade sätena 31 kilo lättare än tidigare sportstolar.

Flera karossdelar har bytts ut mot kolfiberförstärkta plastmaterial. Vindrutan har tillverkats i ett tunnare glas och bakrutan/motorhuven har också gjort lättare.

Mindre under skalet

Innanför skalet har motorrummets isolering gjorts tunnare. Bromsservo, batteri, bromsskivor och andra mekaniska delar har också lättats på flera kilo. Till och med bakvingen, som inte längre är uppfällbar, har bytts ut mot en fast variant som sänker totalvikten.

I motorrummet har också en hel del saker trimmats. V10-motorn, likadan som i ”vanliga” V10 har fått effekten uppskruvad, från 525 till 560 hästkrafter, efter modifieringar i luftboxen.

0–100 km/t på 3,6 sek

Med en snabb sexväxlad sekventiell låda och ”Launch Control” blir bilen extremt snabb vid start. 0–100 km/t ska gå på 3,6 sekunder och 0–200 km/t lär gå på 10,8 sekunder. Toppfarten uppges till 320 km/t.

och precis som med många andra extrembilar är Audi R8 GT ingen billig bil. Priset i Tyskland för en av de 333 bilarna uppges till drygt 1,85 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Audi