Ford använder gamla jeans i ny bilmodell

Av: Johanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Återvinner bomull från kläder i nya Focus

Ford har valt att använda återvunna kläder i 2012 års Focus.
Ford har valt att använda återvunna kläder i 2012 års Focus.

Materialet från återvunna jeans – det har Ford tagit och utnyttjat i 2012 års modell av Ford Focus.

Det återvunna materialet används i mattor och ljudisolerande material i Focusen.

Miljötänkandet hos Ford handlar inte bara om gröna drivmedel eller elbilar. I den kommande modellen av Focus har Ford använt återvunnen bomull från gamla jeans.

– Ford letar hela tiden efter grönare alternativ. Ett av våra mål är att använda mer återvunnet eller förnyelsebart material utan att kompromissa med hållbarheten eller prestandan, säger Carrie Majeske, produkthållbarhetschef på Ford i ett pressmeddelande.

Kläderna blir ny inredning

Bomullen som återvunnits från gamla kläder har fått nytt liv i mattor och ljudisolerande inredning i Focusen.

– Det är ett alternativ som våra kunder kan uppskatta. Det är kostnadseffektivt och det är bättre för vår planet. De här återvunna jeansen hamnar inte som fyllnadsmassa på någon soptipp och vi har inte använt vatten eller gödningsmedel för att odla ny bomull. Det här är en hållbar lösning som vi försöker använda oss av i alla våra fordon, fortsätter Carrie Majeske.

Det går åt ungefär två par jeans för att återvinna tillräckligt med bomull så det räcker till inredning i en Focus.

– Att göra bränslesnåla bilar är vår första prioritet för att minska våra bilars påverkan på naturen. Men sedan försöker vi använda material i bilarna som också är så miljövänligt som möjligt, säger Carrie Majeske.

Ford har sedan tidigare återanvänt biobaserat material i bilklädsel, säten och inredning. Ford Focus 2012 kommer att tillverkas både i Asien, Europa och USA.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN