Spejsad Cittra

MOTOR

C-Buggy flirtar med sjuttiotalets strandbilsmode

1 av 3 | Foto: På sjuttiotalet var det beach-byggyboom – nu lanserar Citroën en konceptbil som flirtar hejdlöst med svunna tider. C-Byggy visas just nu på bilmässan i Madrid – och nog ser den läcker ut?

Först kom månlandningen.

Sedan färden till Mars.

Nu kommer Citroën C-Buggy.

På bilsalongen i Madrid som pågår just nu kan du se denna galna konceptbil. Citroën C-Buggy är en garanterad show-stopper.

Bilen knyter an till 1970-talets buggyboom och lånar en hel del design- och teknikdetaljer från konceptbilen C-Airplay. Buggyn är 3,5 meter lång, med plastkaross utan tak, fönster och dörrar, på ett chassi med fyrhjulsdrift. Serietillverkning är inte aktuell.

Mer nyttobetonade Citroënnyheter är en diesel på 173 hästar för C5 och en 6-stegad paddelväxellåda till C4.

Samarbete med Ford

I juni kan man beställa C5 med en ny 2,2-liters dieselmotor med partikelfilter. Den ger 173 hästkrafter och 370 Nm. Motorn är det senaste resultatet av samarbetet på motorsidan med Ford.

Splitter ny är också en 6-växlad elektroniskt styrd växellåda med automatkoppling som växlas ”by wire”. Antingen med en golvspak eller paddelreglage på ratten. Lådan kan även köras i automatläge.

Den erbjuds från början i en version av Citroën C4 i kombination med dieselmotorn på 110 hästkrafter. Säljstart i Europa i juni.

Aftonbladet Bil

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar