Bilförsäljningsrekord i november

Lyft för bilförsäljningen i november. Arkivbild.
Lyft för bilförsäljningen i november. Arkivbild.

Det råder hjulrusch i Sverige. I november slog nybilsregistreringarna nya rekord, visar siffror från Bil Sweden.
Men dieselbilarna tappar kraftigt i popularitet.

För personbilar blev det en ökning till 32 484 stycken nyregistreringar, upp 2,2 procent jämfört med november i fjol.

Lastbilsregistreringarna lyfte med 12,1 procent jämfört med samma månad i fjol.

Svensk högkonjunktur är huvudförklaringen, enligt Bil Swedens vd Bertil Moldén.

Optimistiska hushåll

"Både företag och hushåll är optimistiska, vilket är viktigt för viljan att investera i nya fordon", skriver han i en kommentar.

Andelen nyregistrerade supermiljöbilar, det vill säga bilar som släpper ut max 50 gram koldioxid per kilometer, ökade kraftigt – plus 78 procent jämfört med november i fjol. Knappt sju procent av alla bilar som registrerades i november var supermiljöbilar.

”Även om det är en uppgång från låga nivåer i absoluta tal, så är det en positiv utveckling vi ser med ökad andel elbilar och laddhybrider i nybilsflottan” skriver Bertil Moldén.

Dieselandelen sjönk samtidigt rejält med hela 13,5 procent. De stod för drygt 40 procent av nyregistreringen, jämfört med drygt hälften för ett år sedan.

”Den största anledningen till att dieselandelen sjunker är att fler tjänstebilsförare byter till plug-in hybrider där nio av tio bilar har bensin som fossil motor” enligt Bertil Moldén.

Volvo i topp

Volvo behåller ledningen som fabrikat nummer ett på bilmarknaden med totalt 6 301 registreringar under november månad i år. Det ger en marknadsandel på 19,4 procent.

Nummer två är VW, med 5 132 registreringar.

Under årets första elva månader har Volvos registreringar ökat med 7,2 procent till 67 775 personbilar. VW:s registreringar har samtidigt stigit med 0,6 procent till 52 301 personbilar.

Publisert:

LÄS VIDARE