Efter fusket: Staten stoppar försäljningen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Mitsubishi

Skandalen kring Mitsubishis fusk med bilarnas bränsleförbrukning eskalerar.
Nu har Japan tvingat företaget att sluta sälja åtta av sina modeller på hemmamarknaden.
Ingen vet hur stor smällen kommer bli för landets sjätte största biltillverkare. 

I april började skandalen rullas ut, då med två minimodeller som Mitsubishi producerat för Nissans räkning. Nu har Japans transportministerium beordrat Mitsubishi att upphöra med sin försäljning av åtta modeller i landet. Staten anklagar företaget för att medvetet ha underdrivit fordonens bränsleförbrukning. Tre modeller som har angett felaktiga siffror i sina kataloger är Pajero, Outlander och RVR (som i Europa säljs under beteckningen ASX). Till detta kommer de fyra minibilar som avslöjades tidigare under året

Fuskat i 25 år

Transportministeriets undersökning har visat att Mitsubishis angivna förbrukning som mest felade 8,8 procent, med en genomsnittlig avvikelse på 4,2 procent under angiven förbrukning.
Enligt Fortune har Mitsubishi själva erkänt att de under 25 år har använt icke godkända metoder för att fastställa förbrukning, och enligt företagets egen utredning beror skandalen på dålig kommunikation, dålig ledning och en stark press på resursfattiga ingenjörer.
Redan då de första modellerna avslöjades dök aktiekursen, och nu är företaget i fritt fall. Mitsubishi räknar själva med en förlust på mer än tolv miljarder kronor i år, men ingen vet vilka ersättningskrav som kan drabba Japans sjätte största biltillverkare.  

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL