Svenskar argast – bakom ratten

MOTOR

Svordomar, tvära inbromsningar och arga gester. Så upplever nio av tio bilister i Sverige sina medtrafikanter – mer än dubbelt så många som i Italien och Spanien, visar en ny undersökning.

– Självbehärskningen verkar fungera sämre bakom ratten.

Råkade du ut för en arg omkörning på vägen till jobbet i morse? Då är du inte ensam, åtminstone inte enligt en undersökning om trafikbeteende som däckföretaget Goodyear låtit göra.

Ilskna medtrafikanter

Där har 86 procent av alla svenska bilförare mellan 18 och 25 svarat att de någon gång råkat ut för ilskna medtrafikanter. Det går att jämföra med genomsnittet för andra länder, där bara 44 procent svarar att de råkat ut för samma sak.

– Vi svenskar är kända för att vara lugna och kontrollerade, så det är intressant att självbehärskningen verkar fungera sämre bakom ratten, säger Magnus Lord Arenander i ett pressmeddelande.

Över hälften av alla som svarade i enkäten uppgav att det har hänt att de tvärnitat framför någon som irriterat dem i trafiken. En dryg tredjedel gestikulerar med ett eller annat finger när de surnar till. Samtidigt är svordomar det allra vanligaste sättet att reagera på, det gör åtta av tio svenska bilister.

Män överrepresenterade

Oftast är det män som står för hetsen i trafiken, medan kvinnorna är överrepresenterade när det gäller bestraffningar som tvära inbromsningar.

En vanlig förklaring till trafikilska är att stress tvingar fram kamp/flykt-beteendet. När man sitter fastspänd i en stol – vilket utesluter både kamp och flykt – förvärras ilskan.

Nedan är ”topp-fem” av våra mest förekommande aggressiva beteenden bakom rattarna – och fem sätt att undvika dem.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar