Clarkson riskerar tre års fängelse

Publicerad:
Uppdaterad:
Jeremy Clarkson
Foto: Foto: AP
Jeremy Clarkson

Top Gear-inspelningen i Argentina slutade med skandal samt flykt från landet.

Nu kommer efterspelet.

Programledaren Jeremy Clarkson och Top Gear-teamet riskerar upp till tre års fängelse, skriver Daily Mail.

Det var i fjol som programledartrion med Jeremy Clarkson i spetsen var i Argentina för att spela in en julspecial. Men det blev snabbt stor uppståndelse och upprördhet i landet då den Porsche herr Clarkson körde hade registreringsnumret ”H982 FKL”.

Krigsveteraner anklagade programledaren för att medvetet valt skylten, som kan utläsas som 1982 Falkland, för att håna dem för Falklandskriget.

Bytte skyltar för att blidka

Det blev flykt under stenkastning och sedermera byttes regplåten ut mot ”H1 VAE” – i ett försök att blidka den uppretade nationen.

Men, det innebar ett lagbrott enligt Argentinsk lag.

Redan i april var målet uppe för diskussion, men provinsdomaren avskrev snabbt åtalet. Nu har däremot åklagarna överklagat detta och fått grönt ljus av landets överklagningsnämnd.

Det innebär att det mycket möjligt kan bli så att Clarkson samt programansvarig kan dömas till fängelse. Det rapporterar Daily Mail.

Top Gear-teamet har hela tiden sagt att de inte la märke till, eller tänkte på, nummerplåten då de köpte Clarksons Porsche. Men trots det var hela episoden under ett tag en het potatis mellan Storbritannien och Argentina – där politiker från båda länderna gav sig in i ordstriden om ”skymfen” regplåten innebar.
När/om det forna Top Gear-gänget kallas till rättegång återstår att se, de lär dock inte mottagas med hyllningar i landet.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Aftonbladet Bil

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN