Nya bilmodeller slår världen med häpnad

Av: 

Kristofer Gustafsson

Fabrikanterna drar skynket av nya bilmodeller på Detroits bilmässa.
Fabrikanterna drar skynket av nya bilmodeller på Detroits bilmässa.

Bilar

Årets första stora internationella bilmässa växlar upp.
Detroit Motor Show med mycket ny teknik och väl designade fordon i fokus.
Här är några nya bilmodeller som sticker ut.

Detroit, bilindustrins forna huvudstad i USA, har varit värd för den årliga bilmässan i 30 år, sedan 1987. Under två veckor flockas bilfabrikanter och drygt 5 000 medierepresentanter från 61 länder på Detroit Motor Show. Många av de nya modellerna i år är i första hand inriktade på den amerikanska marknaden.

Årets evenemang är något mindre än de senaste åren, mycket beroende på en osäker framtida amerikansk marknad. Flera bilmärken, däribland Audi, Cadillac, Chrysler och Lincoln har ar inga nya fordon på plats medan Porsche, Jaguar och Land Rover inte ens är representerat på mässan. Men det internationella intresset är ändå stort. Här är några av de hittills mest uppmärksammade bilmodellerna under bilmässan i Detroit.

Lamborghini Urus

Lamborghini Urus världens snabbaste suv.

Lamborghini presenterar världens snabbaste suv, 304 km/tim. De första exemplaren rullar ur fabriken under 2018 med 650 hästkrafter och en V8:a på 4,0 liter.

En rymlig Lamborghini med plats för fyra personer och bagageutrymme på 600 liter. Förväntas förändra företaget och rent av fördubbla årsproduktionen från 3 500 till närmare 7 000 bilar per år. Men priset blir drygt två miljoner kronor.

Mercedes G-klass

Mercedes terrängsuv är en blandning av nytt och gammalt.

Mercedes senaste generation av klassiska G-klass. Första modellen av bilen lanserades för nästan 40 år sedan.

Ny terrängsuv som är en blandning av nytt och gammalt. Klassisk design utvändigt och toppmodern inuti. Karakteristiskt reservhjul på bakdörr, egna dörrhandtag och gångjärn utanpå bilen.

Invändigt med multifunktionsratt, digitala bildskärmar och elektrisk handbroms bland annat. Under våren ska nya "Geländewagen" finnas på vägarna. Enligt Mercedes är bilen mer bekväm, rymligare och bättre att köra på såväl vanlig väg som på mer komplicerat underlag.

Volkswagen Jetta

Ny Jetta rullar in på den amerikanska marknaden.

Jetta är Volkswagens bästsäljare i USA. Här har 3,2 miljoner exemplar av bilen sålts genom åren och i Detroit introduceras den i ny design. Den nya modellen är längre, bredare och högre än tidigare men samtidigt billigare – 150 000 kronor (18 545 dollar) är introduktionspriset som är lägre än tidigare, och givetvis ett försäljningsargument.

Avsedd för den amerikanska marknaden med en 1,4 liters TSI-motor och 147 hästkrafter. Har en 6-växlad manuell eller 8-växlad automatisk växellåda. Bilen är den första av två modeller under året.

Toyota Avalon

Toyotas senaste version av sedanen Avalon.


På bilsalongen i Detroit visar Toyota upp sin nya version av sedanen Avalon. En bil främst avsedd för den amerikanska marknaden och den femte generationen. Bilen har två nya drivlinor: en 3,5-liters V6:a och ett 2,5-liters fyrcylindrgt hybridsystem.

Hyundai Veloster

Hyundai visar en ny och uppdaterad Veloster.

Hyundai visar en ny och uppdaterad Veloster. En liten och sportig bil. Har samma grundläggande utseende men är lite lägre än tidigare. ,Utrustad med en stor bred dörr på förarsidan och två mindre på passagerarsidan. Kommer finnas tillgänglig med två olika motorer. En 4-cylindrig, 2-liters motor med 150 hästkrafter. Den andra är 4-cylindrig, 1,6-liters turboladdad motor med 204 hästkrafter.

Elektroniskt uppdaterad, med bland annat LED-beslysning.

Lexus LF-1 Limitless

Lexus nya konceptbil LF-1 Limitless

Lexus har dragit skynket av nya konceptbilen LF-1 Limitless. Vilket innebär en ny bilklass i form av en crossover med högsta prestanda och mycket lyx – designad i Kalifornien. Toyotas premiummärke har den här gången en låg taklinje med plats för fyra personer. Så egentligen är det mer en klassisk GT-bil än en kombi, även om det rör sig om en suv.

Honda Acura RDX

Ny version av Honda Acura.

Hondas lyxmärke Acura har en ny version av sin mest sålda RDX. En medelstor suv som kommer at säljas i mitten av 2018. Längre, lägre och bredare än den nuvarande modellen och med skarpare linjer i krom. Ett brett panoramatälttak är standard.

Under huven finns en 2,0-liters turboladdad motor och en 10-växlad automatisk växellåda. Acura hävdar att RDX kommer få det bästa ben- och lastutrymmet i sin klass. Det finns också en pekplatta för infotainment-funktionerna på 10,2-tums instrumentbrädans skärm.

Men pris och bränsleåtgång är fortfarande höljt i dunkel.

BMW X2

BMW X2 får premiär i mars.

I mars får nya och eleganta BMW X2 premiär – målgruppen är unga stadsbor med aktiv livsstil. BMW X2 har initialt en bensinmotor och två dieselmotorer att välja mellan, samtliga fyrhjulsdrivna. Dieselmotorer kopplade till automatlåda i åtta steg. Bensinmotorn med sjustegad, dubbelkopplingslåda. Effekt mellan 190–231 hästkrafter.

Senare under 2018 lanseras också en diesel- och en bensinmotor som driver på två hjul men med lägre motoreffekt, 150 hästkrafter. Unika karaktärsdrag är karossen och fönsterpartierna. Utrustningen invändigt är stilfull och modern samt avancerad teknologi för ökad körsäkerhet däribland Driving Assistant Plus som även omfattar ett antal kamerabaserade assistanssystem.

ANNONS

Tävla om bensinpengar och byt bilförsäkring!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Lysande suv-nyheten nära högsta betyg

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar

Lamborghini

Mercedes

Volkswagen

Toyota

Honda

Lexus

MER OM MIN BIL

Här är säkraste och snålaste nya bilarna

Lysande suv-nyheten nära högsta betyg

2018 – ett år fyllt av nya spännande bilmodeller

Begagnad Toyota – den är bästa köpet

TEST: Så bra är nya Toyota Yaris Cross

Superguide: Så bra är 20 bästsäljare

Bästa och sämsta laddhybrid-valen

TEST: Så bra är nya Kia Ceed

Säkraste begagnade köpet för 50 000 kronor

Duell: Honda CR-V mot Toyota RAV4 – den bör du välja

Bilhandlarnas ’hemliga’ lista: Bästa begagnade bilen

TEST: Stora missen med nya lill-suven

Två laddhybrider i tuff klasskamp

Svarta listan: Bilarna som går sönder mest

Test: Volvos nya vrålåk med 405 hästar

NYTT TEST: Vilken lyxsuv är vassast?

Test av nya Volvo XC40 – så bra är ”lill-suven”

TEST: Så bra är nya Kia Proceed

130 000 bilar klarar inte nya miljöbensinen

Guide: Mest prisvärda Volvon just nu!

Fem bränslesnåla småbilar du ska satsa på – och fem som du ska undvika

TEST: Renaults nya laddhybrider

Jätterea på nya bilar innan skattehöjningen

Prisrekord – så mycket är din bil värd i dag