Brandkårens varning – till husbilsägarna

MOTOR

Att parkera husbilen fel kan leda till brandkatastrof. Det varnar brandkåren i Mora, som under dagen kommer att knacka dörr på den lokala uppställningsplatsen.

– Det vore tråkigt om det skulle behövas en brand med ett antal döda innan man reagerar, säger Moras brandchef Johan Szymanski.

1 av 3 | Foto: TT/Montage
Fotona är exempelbilder

”Hör upp alla husbilsägare! Vad har det tagit åt er?”

Så inleds det Facebookinlägg som Moras brandkår publicerade igår kväll. Inlägget fortsätter med att göra läsaren uppmärksam på den rekommendation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som säger att det ska vara minst fyra meters avstånd mellan varje parkerad husbil eller -vagn.

”Nästan omöjligt att hinna undan”

– Det går fruktansvärt fort när det börjar brinna i husvagnar och husbilar. Det är ju bara plast i dem. Ligger man och sover och bara har ett par meter till grannen är det nästan omöjligt att hinna undan, säger Moras brandchef Johan Szymanski.

Han förklarar att på bemannade campingplatser finns det personal som informerar om detta. Det har dock blivit allt vanligare att campare istället parkerar på så kallade uppställningsplatser, och där finns det ingen som ser till att säkerhetsreglerna efterföljs.

– När man ställer upp husbilar på det sättet kastas man tillbaka säkert 20 år i tiden när det kommer till information och säkerhet, säger han.

”Skulle bli en katastrof”

Morakåren har under sommaren lagt märke till att camparna ställer sina ekipage alldeles för nära varandra på uppställningsplatserna. Nu har de bestämt sig för att ta krafttag mot problemet innan en olycka inträffar.

– Än så länge har det inte hänt något, men den dagen det blir en brand och man står såhär tätt blir det en katastrof. Det vore tråkigt om det skulle behövas en brand med ett antal döda innan man reagerar, säger Johan.

Under onsdagen kommer de därför att gå runt och knacka dörr på de uppställda ekipagen för att informera om säkerhetsreglerna. De uppmanar även kommunen att sätta upp tydliga informationstavlor.

– Det är bättre att informera en gång för mycket än för lite. Facebookinlägget fick ju stort genomslag så det här kanske kan bli en tankeställare. Det här problemet verkar finnas inte bara här utan på många platser i landet, säger Johan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mora

Husbilar

Bränder

Camping