Sugen på en husbil – varför inte en plåtis?

Intresset för husbilar ökar konstant.
Inte minst för mindre husbilar – ”plåtisar”.
En nättare och billigare variant med många fördelar.

– Det har skett en jätteförändring i inställningen till plåtisar de fyra senaste åren. Vilket i sin tur har inneburit en enorm försäljningsökning av mindre husbilar. Och den trenden håller i sig, säger Lars Jarlerud, agent i Skandinavien för franska Pilote, och med 40 års erfarenhet av branschen.

Framkomlighet lockar

Plåtis kallas en mindre varianten av husbil. Vanligtvis kortare än 6 meter och med en vikt kring 3,5 ton. För det mesta utrustad med en öppningsbar dubbeldörr bak, passagerardörrar på båda sidor och skjutdörr på höger sida. En större plåtis har också plats för kök och funktionell toalett.

Orsak till stegrat intresse för mindre husbil?

– Vi vill ta oss fram. Köra in centralt i städer och parkera på torget i Berlin till exempel. Du kommer inte in i många städer med 7–9 meter stora bilar och många inser att plåtisen också är en bra andrabil. Bilarna har utvecklats mycket interiört på senare år, konstaterar Lars Jarlerud som själv byter från 9 meter till en plåtis på 6,3 meter inom kort.

Framkomligheten är en avgörande orsak till att plåtisen blivit populär. Den är enkel att manövrera – i trånga gränder och på smala vägar. På kontinenten står plåtisarna för 30 procent av husbilarna. Ofta lite billigare än en stor husbil och med kortare leveranstider.

Många barnfamiljer

– Vi ser ett jätteintresse för plåtisarna, framförallt från sökningar av nya husbilar hos populära varumärken, säger Patrik Larsson, PR- och kommunikationsansvarig på Husbil.se.

Att den är mindre än sex meter behöver inte inverka så mycket på komforten. Livet kan liknas vid compact living.

– Plåtisen har blivit en populär bostad för bland annat barnfamiljer som åker iväg på tävlingar över helgen som kräver 1-2 övernattningar, säger Patrik Larsson.

Räcker med B-körkort

Ytterligare en anledning till ökad popularitet är att det inte krävs C-körkort. Det räcker med körkortsbehörighet B – till skillnad mot de större – åtminstone om du har tagit körkort efter 1 juli 1996.

– Är du intresserad av en plåtis är ett smart sätt att hyra några dagar och skapa sig en egen känsla, avslutar Patrik Larsson på Husbil.se.

Minst i världen

Det finns en hel del små husbilar på marknaden. Minst av alla sägs att den halvintegrerade husbilen Hymer Van 314 är.

Trots att den bara är drygt 2 meter bred och ca 5,5 meter lång har den plats för två till tre personer. Och med kök, badrum och dusch.

Expertens råd inför husbilsköpet
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN