XC90 säkraste bilen i världen

Publicerad 2016-01-14

Volvo får ytterligare pris i sin paradgren

Priserna fullkomligt regnar in för Volvo.

Inte nog med att XC90 vann årets suv i Nordamerika. Nu har bilen även utsetts till det säkraste du kan köra.

– Det här är ytterligare ett bevis på att vi fortfarande är ledaren inom området, säger Jan Ivarsson ansvarig på Volvo Cars Safety Center.

Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla härSugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Det har varit en bra vecka för Volvo.

Först fick de visa upp sin nya S90 för den breda massan, och receptionen har varit god. Därtill gav den amerikanska motsvarigheten till årets bil priset ”Truck of the year” till nya XC90. Det här var i måndags.

Prisregn över nya suven

Men det var bara början. Under veckan har just XC90 även prisats som ”2016 års bästa” av Cars.com, ”Bästa nya lyxiga crossover” av tidningen Good Housekeeping/Car and Driver, ”Säkraste bilen 2016” av What Car? samt ”Årets bil” av Roadshow by CNET.

En riktig hyllningskavalkad med andra ord.

Och nu kommer ytterligare ett pris med riktig tyngd. Det är krocktestorganisationen Euro NCAP som efter att ha rammat in alla fjolårsmodeller i väggar och stolpar har utsett Volvos suv som bäst i test. Och viktigt för Volvo var att man slog värsta konkurrenten Audi Q7 i sitt segment.

Högsta poäng för säkerhet

Inte nog med att bilen var säkrast i sin klass, det var även den modell som fick den högsta poängen under hela året med en ovanlig fullpottare i segmentet säkerhetsteknik.

– Vår vision är att 2020 så ska ingen dö eller bli allvarligt skadad i en ny Volvo. Med den senaste säkerhets- samt semi-autonoma körfinesserna i XC90 är vi på god väg att uppnå det målet, säger Jan Ivarsson, ansvarig på Volvo Car Safety Center.

Säkraste bilarna per klass

Nya XC90 må ha tagit storskalpen, men Euro NCAP utsåg även de säkraste bilarna i varje storleksklass.

I det mindre suvsegmentet var det Mercedes GLC som knep förstaplatsen. Vidare så fick Jaguar XE, Infiniti Q30, Honda Jazz, Ford Galaxy, VW Touran samt Mazda MX-5 titeln som bäst i respektive klass. 

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips här.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln