Förarlösa bilen som chockar storstaden

MOTOR

Fick invånarna i San Francisco att tappa hakan: ”Känns som år 2050”

1 av 5

En förarlös Mercedes konceptbil skickades rakt ut i rusningstrafiken i San Francisco.

Bilen fick invånarna i San Francisco att tappa hakan.

– Det känns som år 2050, skriver en Reddit-användare.

Just nu slåss världens biltillverkare om att blir först på marknaden med självkörande bilar. Såväl Volvo, Audi, BMW som Mercedes har projekt i gång för att kunna lansera bilar som kör själv.

Men kanske är det Mercedes-Benz som leder utvecklingen. I helgen släppte den tyska tillverkaren loss sin konceptbil ”Luxuary in Motion i rusningstrafik i San Francisco. Många invånare blev chockade och sociala medier fylldes av bilder på den förarlösa bilen som kör runt i storstan – till synes utan problem.

Omöjligt att se föraren

Enligt uppgifter sitter det dock en förare i bilen i San Francisco för att övervaka att bilen inte löper amok, men eftersom rutorna är spegeltonade är det omöjligt att se.

Mercedes hävdar att bilen kan köra helt själv. En panoramakamera, tre långdistansradarsensorer och fyra kortdistansradarsensorer kombinerar data från GPS och ser till att bilen tar sig fram utan att ”föraren” behöver göra något.

– En självkörande bil som gör vad den vill. Den är från framtiden var några av kommentarerna.

Mercedes har bekräftat händelsen och säger att syftet var att filma bilen när den kör i trafiken och för framtida kommunikationsbehov.

Aftonbladet Bil

ARTIKELN HANDLAR OM

Mercedes

Motor

Bilar