Bilregistret gör livet lättare – för biltjuven

Av: 

Olof Adlercreutz

Bilar

Det är svårt att skydda sig mot den senaste tidens stölder av exklusiva bilar, rapporterar SVT. Den senaste trenden är att bryta sig in i husen och stjäla nycklarna – trots att ägarna är hemma.

– Det finns en gräns hur mycket man kan skydda sig mot den här brottsligheten, säger försäkringsbolaget IF:s utredningschef Göran Kellner.

I ett litet välbärgat samhälle i Småland har det under de senaste veckorna varit en våg av inbrottsförsök villorna. Än så länge har det varit utan framgång, men de boende är övertygade om att ligorna inte kommer ge med sig förrän de kommit iväg med deras bilar.

– Vi har utbytt telefonnummer så vi kan ringa och förvarna om man ser något konstigt och agera tillsammans om det händer någonting, säger en av invånarna, tillika Porsche-ägarna, i samhället.

Lättillgängliga uppgifter

Han är övertygad om att det är lättillgängligheten hos svenska myndigheter som underlättar för biltjuvarna.

– Våra bilregister är tyvärr offentliga, har du bilnumret kan du få ut vem som äger bilen och var denna bor, sedan är det bara att åka hem och stjäla bilen.

Ökat med 50 procent

Bilstölder av exklusiva bilar med ett värde över halvmiljonen har ökat med 50 procent i år. En stor del av bilarna stjäls antingen genom att bryta den elektroniska startspärren, eller genom att tjuvarna bryter sig in i bostäder och tar nycklarna, uppger försäkringsbolaget If för SVT.

Hela SVT:s reportage hittar du här.

ANNONS

Tävla om bensinpengar och byt bilförsäkring!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar