Trots skandalen – VW passerar Volvo

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Bilar

Villa, vovve och VW.

Skandalomsusade Volkswagens modell Golf var hetast i bilhallarna i juli.

Det framgår av den senaste försäljningsstatistiken från Bil Sweden.

Volvo V70 har sedan lanseringen snudd på alltid varit svenskarnas favorit.

Men under juli var det ”ein VW bitte” som gällde – detta trots att den tyska bilkoncernen på senare tid varit involverad i den största bilskandalen i modern tid.

Samtidigt har Volvo lagt ner produktionen av trotjänaren (V70/XC70) och ställt om för byggnationen av S/V90.

Sveriges mest sålda bil under juli var VW Golf följt av Volvos XC60. Volkswagen knep även tredjeplatsetn med sin Passat – så det har onekligen varit en bra sommar för tyskarna.

Goda tider i bilhallarna

Enligt Bil Sweden så var årets julimånad den näst bästa sedan mätningarna infördes – detta trots att det var lite färre registreringsdagar än i fjol – ett bra mått på att det verkligen är goda tider för bilhandlarna.

– Det stora nybilsintresset beror på den starka svenska konjunkturen, låga räntor, hushållens ökade köpkraft och det ökade intresset för att privatleasa sin bil, säger Bertil Moldén, vd på Bil Sweden.

Nytt rekordår

Bilmarknaden är som sagt glödhet och trots att uppgången i juli var knapp (+0,2 procent) innebär den att uppgången nu pågått i 31 månader. Fjolåret var det bästa någonsin i svensk historia med totalt sett 345 000 nya personbilar – men det rekordet kommer inte att hålla mer än ett par månader till. Efter dubbla uppjusteringar är Bil Swedens nuvarande prognos att det kommer att säljas 375 000 nya bilar i landet.

Supermiljöbilar ökar stort

I statistiken framgår det även att det börjar bli rejäl fart på försäljningen av supermiljöbilar. I juli såldes det 966 bilar, vilket är en ökning med 79 procent jämfört med samma månad i fjol.

– Även om andelen laddbara bilar än så länge ligger på en låg nivå, tillhör Sverige de länder i världen som har högst andel laddbara bilar av de totala nyregistreringarna, säger Bertil Moldén.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL