Uppgifter: Så blir nya Tesla Model 3

MOTOR

I natt visar Tesla upp sin nya ”budgetmodell” Model 3.

Och ovanligt för bilindustrin så har företaget lyckats hålla det mesta om bilen hemligt.

Tills nu, för nu kommer det uppgifter om vad vi har att vänta av bilen.

Det är onekligen den viktigaste lanseringen för Tesla. Model 3 ska bli ”folkelbilen” och den volymprodukt som gör att de ekonomiska hjulen ska börja spinna på högvarv för märket. Men trots att intresset kring bilen (och företaget) är så stort – har informationen om bilen varit nästintill obefintlig.

Enda uppgifterna vi fått, har kommit via grundaren Elon Musks Twitter.

Men nu, mindre än ett dygn före avtäckningen, får vi mer kött på benen.

Blandning av S och X

Det är sajten Electrek som ”pratat med tesla-medarbetare, före detta Tesla-medarbetare som arbetat med designen, kontraktsanställda samt så många som möjligt involverade i projektet”.

Och en källa säger detta: Utseendemässigt så ska Model 3 se ut som en blandning av Model S och X. Bilen är både kortare och smalare än de båda, men beskrivs som ”sexig och sportig”. Vidare säger personen  att hen inte gillade designen på Model X – men att på Model 3 så såg det ”bara rätt ut”.

Rent tekniskt så påstår Electreks källor att bilen ska klara 0-97 km/h (0-60 mph) på under fyra sekunder – dock är det oklart om detta gäller för basversionen eller en toppmodell med större batteri och fyrhjulsdrift.

När det gäller räckvidd så är det officiellt sagt att bilen ska klara 32 mil (200 miles) på en laddning, men med största batterit lär Model 3 kunna ta sig betydligt längre.

”Köper” bilen osedd

Priset på nya modellen ska enligt Elon Musks tidigare uttalande ligga runt 35 000 dollar före subventioner, men enligt Electrek så får vi räkna med att värstingversionen nästan kommer att tangera instegspriset för en Model S. I Sverige handlar det alltså om ett pris på runt 400 000 kronor upp till runt 800 000 kr

Och det verkar som att bilen lockar. För trots att ingen sett den, är intresset enormt. I Australien som var först ut med att öppna butikerna för förhandsbeställningar var det långa köer – och i en läsarundersökning som amerikanska CNBC lagt upp på sin sajt har 51 procent av 22 500 personer sagt att de ”definitivt kommer att lägga handpenningen om 1000 dollar” så fort de får möjlighet. Om det blir verklighet tittar Tesla på över 10 000 förhandsbeställningar – en uppgift Elon Musk kommenterade på sin twitter med ”Ser ut som att vi kanske behöver höja produktionsplanerna för Model 3”.

Premiären av bilen, som faktiskt inte ens är den färdiga produkten – utan en prototyp, kommer att ske 20:30 lokal tid (amerikanska västkusten). I Sverige innebär det en premiär 05:30 1/4. Dock kan man redan när Tesla-butikerna öppnar – lägga handpenning på en Model 3.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Tesla