Nya superbilen drar 6 milliliter – per mil

Av: Olof Adlercreutz

Publicerad:
Uppdaterad:

Klarar Stockholm-Paris på en liter

Foto: Shell

Studenterna sopade banan med förra rekordet med sitt bygge i snåltävlingen Shell Eco-Marathon Americas. Med sin supersnåla bil kan teamet klara sträckan Stockholm-Paris – på en liter bensin.

Teamet från kanadensiska Quebec Université Laval satte nytt rekord i årets upplaga av Shell Eco-Marathon Americas. Med en förbrukning på 3 587 miles per gallon, motsvarande 0,006 liter per mil, gick gänget över mållinjen och satte därmed nytt amerikanskt rekord.

Men det var ingen säker seger, förra året var kanadensarna tvungna att bryta halvvägs genom tävlingen.

– Vi kom ihåg hur besvikna vi blev och använde det som motivation för att komma tillbaka bättre än någonsin. Vi lärde upp våra nya lagkamrater och la ner dubbelt så mycket tid på att finjustera motorn och bygga upp bilen, säger lagledaren Philippe Bouchard till tidskriften Wired.

Gräsklipparmotor

Den nya taktiken räckte både för att segla över mållinjen före de 131 övriga deltagarna, och att knäcka det förra rekordet med fem milliliter per mil. Med en hastighet av 24 kilometer i timmen klarade man att åka drygt en mil med den 3,5 hästkrafter starka gräsklipparmotorn.

Än har man dock en bit kvar innan man på allvar kan ge sig på världsrekordet som sattes redan 2003, där ett liknande ekipage noterade en bränsleförbrukning på mindre än 0,003 liter per mil.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN