Bugattis nya bilar ännu vildare

MOTOR

Veyrons efterträdare kommer 2012

1 av 5 | Foto: BLIR ERSATT Veyron med sina 1001 hästar byts ut 2012.

VW-ägda lyxbilsmärket Bugatti tänker inte slå av på takten.

Om fyra år - 2012 - ska ersättaren till Veyron se dagens ljus.

Det bekräftar Franz-Josef Paefgen, chef för Bentley Motors och Bugatti Automobile.

– Vi kommer att vara i en klass över alla andra och vi kommer inte att tillverka billigare bilar och inte heller större volymer. Bugatti-kunderna är en väldigt extrem grupp, säger Franz-Josef Paefgen till brittiska Autocar och tar därmed död på spekulationerna om att bolaget skulle ligga dåligt till den dagen Veyron går i graven.

Dagens modell av Bugatti Veyron baseras på W16-motor på 1001 hästar. Det ger den en särställning bland snabba sportbilar. Från 0 till 100 går på 2,5 sekunder och topphastigheten landar på 407 km/tim.

1200 hästar

Men även en så snabb bil får till slut en ersättare. I Veyrons fall kommer den 2012. Motorn i den nya bilen är en likadan som i föregångaren men med förbättrad prestanda. Effekten skruvas upp till 1200 hästar och maximala vridmomentet landar på 1500 Nm jämfört med dagens 1250 Nm. Topphastigheten beräknas hamna runt 435 km/tim.

Förutom en uppföljare till Veyron ryktas det också om en sedanmodell. När Volkswagen tog över märket Bugatti 1998 presenterades ungefär samtidigt en prototyp av en tvådörrars lyxsedan, EB 118.

Året därpå visades prototyperna av fyrardörrarslimon EB 218 och sportbilen Bugatti Chiron sida vid sida på Genèvesalongen. Fyradörrarsbilen var en utveckling av nedlagda EB 118 och hade en 18 cylindrig motor. Samma år på Japan-salongen visades Veyron 18,4 då med 18-cylindrig motor, tillsammans med EB 218.

Nådde aldrig bandet

Två- och fyradörrarslimousinerna kom aldrig till serieproduktion. Inte heller sportmodellen Chiron.

Det gjorde däremot Veyron - fast med 16-ventilersmotor.

Visar sig ryktet om sedanmodellen vara sant, lär Bugatti utmana andra märken i det absoluta toppskiktet, som bl a Rolls Royce Phantom. Och att det blir en limo med snudd på sportbilsprestanda är ingen dålig gissning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar