Världens äldsta vespa såld för rekordsumma

Världens äldsta vespa är såld.
Rekordpriset blev 1,8 miljoner kronor.
Men priset för den italienska och handgjorda skotern, en Piaggio från 1946, blev lägre än väntat.

Skotern, 98 kubik och med treväxlad växellåda, som är fullt funktionsduglig var den tredje av totalt 60 som byggdes 1946 i Italien av Piaggio. De två första behöll fabriken som utställningsexemplar men de båda förstördes och förkom.

Den 71 år gamla rariteten, med chassinummer 1003 och en topphastighet på 60 km/tim, lades i mars 2017 ut på auktionssajten Catawiki. Säljaren hoppades att priset skulle hamna hamnar kring 2,5–3 miljoner kronor.

– Vespan är en viktig del av italiensk historia. Hoppas den antingen hamnar hos en samlare eller i ett museum så att den här delen bevaras till kommande generationer, säger Davide Marelli, på Catawiki.

Högt värde

Piaggio tillverkade ursprungligen stridsflygplan, men efter andra världskriget och samarbetet med Tyskland, fick produktionen inte fortsätta och man började tillverka vespor i stället. Ett fordon som under 1950- och 60-talen fick en smärre kultstatus.

Märket och modellen blev helt enkelt en italiensk symbol och totalt har Piaggio tillverkat 17 miljoner vespor. Andrahandsvärdet på vesporna är ofta överraskande högt.

– En vespa från 1970-talet, till exempel, kan vara värd fem gånger så mycket som den ursprungligen kostade, säger Davide Marelli.

När auktionen, på världens äldsta vespa, avslutades stannade budet alltså på på 1,8 miljoner kronor.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN