Tesla visade upp lastbil – och ny sportbil

Av: 

TT

Tesla har visat upp sin kommande ellastbil. Och på flaket rymdes en överraskning: En ny version av sportbilen Roadster, som blir ett riktigt monster.

Att lastbilen skulle avtäckas har varit klart länge, och till och med fördröjts flera gånger på grund av produktionsproblemen med folkelbilen Model 3 i fabrikerna i Kalifornien.

Nu hade Musk två dragbilsprototyper med sig på scenen, och sade att en ellastbil kommer att vara billigare än dieselvarianter "från första dagen". Och den första dagen infaller i USA 2019, då produktionen ska börja.

– Beställ nu så har ni bilen om två år, sade Musk.

80 mil

Den tidshorisonten kanske delvis kan lugna en del experter, som har uttryckt farhågor för att Tesla har för många spektakulära projekt samtidigt som tillverkningen av den viktigaste satsningen Model 3 knappt har kommit igång. Företaget går dock fortfarande med förlust, och frågan ställs också om Musk kan hålla igång hypen tills storsatsningarna bär frukt.

Tesla Semi, som den kallas, ska kunna rulla drygt 80 mil med full last utan laddstopp. 30 minuters laddning ska räcka i drygt 64 mil. Längre räckvidder behövs inte, eftersom yrkeschaufförers körtider är strikt reglerade.

Sedan, när presentationen verkade vara slut, kom sensationen. Plötsligt rullade en röd Tesla Roadster helt oväntat ut från lastutrymmet på en av lastbilarna på scenen i en flyghangar utanför Los Angeles.

Det ska bli den snabbaste produktionsbilen i världen, sade Musk inför en häpen publik – från 0 till 60 miles i timmen (0–96 kilometer i timmen) på 1,9 sekunder.

Fem gånger Leaf

Och då är det redan sedan länge stapelvara på nätet med videosnuttar där Teslas större bilar Model S och X kör ifrån supersportbilar som Ferrari och Lamborghini.

Batteriet förbluffar också: upp till 200 kilowattimmar. Det är fem gånger så mycket som Nissans just presenterade nya Leaf, och dubbelt så stort som de största kraftkällorna i Model S och X.

Då räknar Musk antagligen med att mycket hinner hända i batteritekniken innan Roadstern överlämnas till köparna. De första bilarna ska komma 2020, sade han.

Den tidigare Roadstern, baserad på Lotus Elise, var Teslas första producerade bil. Den såldes i ett par tusen exemplar åren 2008–2012.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN