Vägarna till Vasaloppet är ett Öppet sår

Av: 

Robert Collin

Bilar

Både Vasaloppsveckan och sportlovet i stora delar av Mellansverige börjar i morgon.

Många kan skida upp till Mora hela vägen hemifrån.

Hela väg 45, 70, 71, 72 eller 80.

Eller kanske ännu hellre åka skridskor. För nu håller den välpreparerade hårdpackade snön på vägbanorna att förvandlas till ren is.

Kylan ersätts av temperaturer runt noll och prognosen talar för både snö och regn i hela Mellansverige.

Lördagen kan bli inledningen till en svart helg på vägarna. Det är sportlov och Vasalopp samtidigt, och lördagar är stugbytardag. Vägverket har manat folk att lämna bilen hemma! Men Vägverkets jobb är väl ändå att se till att vägarna är farbara?

Sorgligt skick

I synnerhet som tågen inte heller går som de ska.

Jag körde 70 mil från Norrlands inland hem till Norrtälje tidigare i veckan. De första 30 milen i inlandet var vägarna perfekt skötta med bar asfalt och torr vägbana. Sen följde 40 mil E4 i ett sorgligt skick. Kanske 50 gånger så mycket trafik, men med is, snö, snövallar och snödrev långt in på vägbanan. 40 mil, utan att jag såg en enda plogbil!

På de få motorvägsdelarna och på de trefiliga vajervägarna var vänster körfält, omkörningsfilen, till hälften täckt av snödrev. Den som vågade sig på en omkörning låg alltså med vänster hjulpar i decimetertjockt snödrev.

Riskerar att bli ett öppet sår

Och då var ändå himlen blå! Om det snöat fanns det kanske någon ursäkt, men nu hade det inte snöat på timmar, ändå låg snön kvar.

Dessutom var det tydligt att snöplogarna kört i vänsterfilen med plogbladet vinklat mot vägens mitt, stora snövallar byggde upp mot mitträcket. Har vi inte haft nog av det slarvet sedan dödsolyckorna på E4 vid Nyköping?

Söder om Uppsala var vägen trots allt hyfsat ren, då kommer nästa chock vid avfarten till Knivsta: Full skridskobana vid stopplikten och korsningen med väg 77.

Varning alltså för värsta väglaget på väg till fjällen. Och för att många stockholmare som är ovana med långkörning i vinterföre dessutom lurats att sätta på däck utan dubb som gör resan ännu vådligare.

Vägverkets farliga däck-råd i kombination med usel vinterväghållning riskerar att göra Vasaloppsveckan till ett Öppet sår.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din månadskostnad och samla dina lån med Lendo - ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar