Därför sjunker bensinpriset

Bilar

Priset för råolja på nytt årslägsta

De ledande oljebolagen har den senaste veckan sänkt priserna på bensin och diesel, i kölvattnet av sjunkande pris på råolja. Etanolpriset är oförändrat.

En liter 95-oktanig bensin kostade på tisdagen 14:08 kronor, en minskning med 35 öre. Dieselpriset var 13:83 kronor, minus 40 öre, och etanol kostade 9:74 kronor, enligt Statoils riktpriser för bemannade stationer.

Både bensin- och dieselförsäljningen sjönk svagt i mars i jämförelse med samma månad förra året, enligt preliminära siffror från Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet.

Bensinförsäljningen backade med 4 procent i mars och med 7 procent under första kvartalet. Diesel tappade 1 procent i mars, men ökade med 0,5 procent totalt under årets tre första månader.

E 85 sjönk med hela 39 procent i mars och med 30 procent under första kvartalet.

Nytt årslägsta för råolja

Skälet till de lägre priserna är en dip i värdet för råolja. Enligt Financial Times har en efterfrågan sjunkit i Europa samtidigt som den ekonomiska utvecklingen visat sig svagare än förväntat i både USA och Kina. Detta ska ha tvingat ner priserna till strax under 100 dollar per fat, den lägsta nivån på nio månader. Enligt analytiker på Goldman Sachs kan det dröja innan priset återhämtar sig, rapporterar Wall Street Journal. Företrädare för oljebranschen vidhåller dock att nedgången är tillfällig.

TT-Aftonbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar