Skicka bilen på spa

Tipsen som piggar upp bilen

Med en ordentligt tvätt, både utanpå och inuti, kan du själv pigga upp bilen.
Med en ordentligt tvätt, både utanpå och inuti, kan du själv pigga upp bilen.

Ojämng gång och överdrivet törstig. Och så ser den glåmig ut.

Efter sommarsemestern kan din bil h tappat musten. Varför inte bjussa den på en spa-behandling.

Godisar som fastnat i bilklädseln i sommarhettan.

Asfaltstänk från sommarvägarna.

Och den ojämna gången sedan några månader tillbaka.

Allt det där känner många bilägare igen. Just efter semestrar, då bilen använts flitigt, brukar skavankerna komma som ett brev på posten.

Bra och billiga knep

Som tur är behövs inte alltför avancerade eller kostsamma behandlingar för att ge din bil lite bättre framtoning. Man kan göra mycket själv med lämpliga medel och redskap och det ger en ny lyster åt en bil med några år på nacken.

Mer avancerade behandlingar utförs av företag som specialiserat sig på bilvård eller rekonditionering.

Servicen viktig

För att bilen ska prestera så gott den kan bör den få service med jämna mellanrum.

Framförallt motorn och allt som hör till det tekniska i en bil behöver ses över. Ta hjälp av serviceboken i planeringen av verkstadsbesöken. Eller så gör du det själv om du kan. Sköter du din bil rätt kan du få glädje av din bil i många år.

Den som väljer att spara pengar genom att göra jobbet själv bör se över just slitagedelarna. Remmar, tändstift, olja och luft- och oljefilter kan du byta själv. Även bromsdelar De finns att köpa på nästan vilken bensinmack som helst.

Nya slitagedelar får bilen att gå bättre och bensinförbrukningen minskar. På sikt är det bättre för miljön.

Oljan måste bytas regelbundet, oftast en gång om året. Det kan du göra själv eller få gjort på en serviceverkstad.

Smuts på karossen och mindre repor kan man lätt reparera själv. Det gäller bara att gå lugnt tillväga och inte slarva med jobben. Det gäller oavsett om du jobbar med högtrycksstvätt eller traditionell schampo-hink-metod.

Prylar till tusen

Marknaden kryllar av vaxer, schampon, avfettningsmedel, rengöringsmedel och färger och finns på både bensinmackar och välsorterade pryl-varuhus, tex Clas Ohlson, Biltema, Jula mm.

Är du lat eller tycker det är tråkig att fixa med bilen kan du låta någon annan göra jobbet. Budgetlösningen är att lämna in bilen för manuell tvätt och invändig städning, det kostar 600-1000 kr.

Vill du slå på stort har de flesta bilvårdsföretag ett lyxpaket. I den ingår ofta en riktig totalstädning som innefattar skyddsbehandling av lacken (lackförsegling), klädseltvätt, interiörrengörning, textil- eller skinnimpregnering, motortvätt och motorvaxning. Priserna kan variera så det lönar sig att ringa runt eller leta på nätet. Räkna med runt 5000 kronor för lyxbehandlingen.

Även stenskott och repor kan åtgärdas men det kanske ingår inte paketet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN