Ny superbil för 15 miljoner

Av: 

Martin Ström

Bilar

Pagani spetsar sin Zonda med kolfiber

Som ni fattat handlar det inte om Koenigsegg.

Men väl om Pagani – en het rival till vårt svenska märke.

Nya Zonda R gör 0-100 km/tim på 2,7 sekunder.

Små superbilstillverkare finns det nästan i varje land. Vi har Koenigsegg, i USA finns Shelby Super Cars och italienarna har Pagani (och några fler…).

Nu har lilla Pagani lystrat till sina kunder som önskade en mer banoptimerad version av företagets enda modell – Zonda.

För drygt 15 miljoner exklusive skatt får köparen av Zonda R en seriös banracer.

Mercamotor med 750 hk

Motorn kommer som vanligt från Mercedes, en V12-motor på 750 hästkrafter och 710 Nm. Den lär räcka mer än väl då Pagani bantat den redan lätta Zonda F med hela 160 kilo. Torrvikten är nu lysande 1 070 kilo.

För att ta bort så mycket dödvikt har Pagani gjort allt i lättviktsmaterial, ner till minsta skruv. Kolfiber och titan till chassit och enbart kolfiber för karossen. Inte konstigt att det blir dyrt i slutänden.

Endast för bana

Prestanda är givetvis enorma. Sprinten 0-100 km/tim ska avklaras på 2,7 sekunder vilket är rena F1-siffran och toppfarten anger man till över 350 km/tim. Räkna med att den kommer utprovas och rapporteras inom kort.

Detsamma lär gälla tiden runt Nürburgring som är ett väldigt viktigt mått för dagens superbilar. Zonda F i Clubsportutförande klarade det 2,1 mil långa varvet på 7 minuter och 24 sekunder, R-versionen lär bli en hel del snabbare.

Enda haken, förutom priset, är att Zonda R inte får köras på allmän väg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel Sport & Casino AB

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar