Läskig färd med Volvos körrobot

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är den tekniska innovationen som eliminerar den mänskliga faktorn vid biltester.

Volvos smarta körrobot innebär att man gång på gång kan utsätta olika modeller för exakt samma körcykel.

Se filmen där Volvo Lifes testförare sitter i bakom ratten när Volvon kör sig själv – i ett rasande tempo.

Luke Ponsford, lätt illamående efter den snabba åkturen.

Testföraren Luke Ponsford erkänner att han var rädd när Volvo C30:n i hög fart manövrerade sig själv runt ett kon-hinder. Här kan du se filmen med den hisnande åkturen. Volvos körrobot är en av de mest avancerade i sitt slag i världen. Innovationen, som kostar 2,5 miljoner kronor, är ett absolut nödvändigt verktyg i utvecklingen av Volvos nya modeller.

Kan upprepa samma manöver

Nu kan man undvika att den mänskliga faktorn påverkar data vid testkörningar. Genom att använda en robot kan teknikerna utföra repetitiva manövrer om och om igen. Det innebär att man kan jämföra olika bilars köregenskaper genom att samla in högkvalitativa data från en mängd tester. En tekniker kan till exempel skapa en rutt på en bana som robotens mjukvara i bilen lär sig. Då kan bilen köra exakt samma rutt i samma hastighet hela dagen, om så behövs.

Omöjligt för en människa

Att köra exakt samma linje i exakt samma hastighet skulle vara omöjligt för en mänsklig testförare. Roboten gör det hela dagen – utan att ens ta en kaffepaus.

Med hjälp av en mer raffinerad form av GPS, differentiellt globalt positionsringssystem (DPGS), får roboten så lite som fem centimeters felmarginal. DPGS-signalen tas emot av ett radiomodem som sedan skickar den programmerade rutten genom tre robotar – en för styrning, en för bromsning och en för acceleration.

Ger exakt information

Körrobotens mätningar ger bland annat information om hur känsligt bilens chassi är och hur korrekt styrningen är. Dålig chassikontroll påverkar styrningen negativt. När chassit väl är inställt så bryts styregenskaperna ned i ett antal delar. Olika mätmetoder för varje del gör det sedan möjligt för teknikerna att finjustera styrförmågan. Ett väljusterat chassi och en bra styrförmåga innebär en mer lätthanterlig bil.

Testa här – bygg din egen drömbil.

Volvo

Publicerad: