Bilarna som råkar ut för mest stölder

Av: Erik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tjuvarnas favoritbil: ”Vi vill DNA-märka dem”

1 av 4 | Foto: Foto: AP / Nigel Treblin

Ägare av Sveriges populäraste bilmodeller bör se upp.

Stölderna har ökat markant. Men inte av bilarna i sig – utan av tekniken inuti.

– Det här är en dramatisk ökning, säger Britt-Marie Stafhammar på If till di.se

Försäkringsbolaget If slår enligt di.se larm om en kraftfull ökning av inbrott i två av Sveriges populäraste bilmodeller: Volkswagen Golf och Volkswagen Passat. Men i stället för att stjäla hela bilen är det framför allt de inbyggda navigatorerna som tjuvarna vill åt. Nu uppmanar If Volkswagen att DNA-märka samtliga nya bilar.

– Navigatorn är tillvalsutrustning i de här modellerna och varje sån stöld kostar oss 40 000-50 000 kronor. Vi har talat med märkesverkstäder och ska börja DNA-märka alla Passat och Golf som kommit in för reparation efter ett inbrott. Vi ska också föreslå att VW-generalagenten i Södertälje börjar DNA-märka alla nya Passat och Golf innan de levereras till kund, säger Britt-Marie Stafhammar till di.se

BMW är märkta

Tidigare har det varit dyra BMW-modeller som varit i främst fokus för tjuvarna, men efter atat BMW tillsammans med försäkringsbolaget DNA-märkt samtliga nya X4, X5 och X6 innan leverans har stölderna minskat.

– Det ser ut som om märkningen dämpat stölderna, men vi har fortfarande för lite statistik, säger Britt-Marie Stafhammar.

Att DNA-märka en bil innebär att man numrerar bilen med en märkning som enbart syns i ljus från en UV-lampa.

Stulen från fabriken

Inbrottsökningen har en kostsam baksida. Enligt If har skadekostnaden ökat från 2010 års nivå på 950 000 kronor till att sista augusti i år vara uppe nå 5,9 miljoner kronor.

Nya Passat verkar vara en eftertraktad bil. Inte nog med att Volkswagen Sverige redan fått beställningar på 1 600 bilar redan – två bilar har dessutom stulits från fabriken i Tyskland, enligt autoevolution.com

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL