VW får sämst betyg av bilägarna - igen

Publicerad:
Uppdaterad:

Så missnöjda är Sveriges bilägare

Problemen för Volkswagen-koncernen fortsätter.

För femte året i rad får Audi, Seat och VW sämst betyg av alla bilmärken i Motormännens nybilsenkät.

Överraskande är Volvos dåliga resultat för några av sina modeller.

När de svenska bilägarna sätter betyg på service- och bemötande efter ett års nybilskörning är katastrofen åter ett faktum för Volkswagen.

Av de 46 bilar av årsmodell 2001 som ingår i rapporten belägger tre av gruppens märken de sex sista platserna när det gäller hur ägarna blivit behandlade på verkstäderna.

Längst ned på listan ligger Polo med Passat, Audi A3, Audi A4, Seat Ibiza och Seat Leon närmast ovanför sig. Klassledaren Golf ligger också i bottenskiktet med en åttondeplats för slutet.

Överst på listan återfinns Mazdas båda modeller 323 och 626 följda av Toyota Avensis, Toyota Corolla och sydkoreanska Hyundai Elantra.

VW-ägarna är också mycket missnöjda med säljarna som man tycker är alltför nonchalanta. Man lovar runt men håller tunt. Bilarna leveras inte i utlovad tid. De är inte iordningställda på rätt sätt, och så vidare.

– Det är bara att erkänna att vi misslyckats, säger Maria Olofsson, Volkswagenhandlare i Haninge.

– Resultatet kom inte som någon överraskning. Vi vet att vi har problem, och nu måste vi snabbt göra någonting åt det.

Volkswagen har haft stora försäljningsframgångar de senaste åren, men serviceorganisationen har inte alls hängt med vilket drabbat ägarna hårt.

Svenska Volkswagen drog redan i fjol i gång ett omfattande åtgärdsprogram med målsättningen att bli ”bäst i Sverige”. Ändå är årets resultat lika dåligt.

– Vi ska bli bäst men vi kan inte utlova när, säger informationschef Ingemar Hellgren.

– Programmet har lika hög prioritet som försäljningen. Hela organisationen är engagerad, totalt över 5 000 personer.

Det ser nästan lika illa ut för Volkswagen på listan över bilägare som råkat ut för dåligt utfört servicesarbete. Den toppas av Seat Leon, VW Polo, Citroën Xsara, Seat Ibiza, Audi A 6, Volvo S 80, VW Passat och Audi A 4.

Seat Leon toppar också listan för hur länge ägarna fått vänta för att få in bilen på verkstaden, före Volvo S/V40, VW Polo, Volvo S/V70 och VW Passat.

I topp på listan över andelen ej utförda beställda arbeten ligger Mercedes E-klass sämst till före Audi A 6, VW Polo och Volvo S/V 40 .

Ett ljus i mörkret för VW-gruppen är Skoda som förbättrat sig något jämfört med i fjol.

Sven-Anders Eriksson, trafik

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN