Rasar i popularitet – det här är hetast

Av: John Edgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Vilken bilfärg ska man helst ha 2016? Vitt är superhett, men den största överraskningen är att brun gör en comeback bland brittiska bilköpare.
Det sämsta valet just nu en grön bil. Färgvalet har minskat med nära en tredjedel jämfört med 2013.

RAC Cars har grävt i sin egen försäljningsstatistik och den brittiska motsvarigheten till transportstyrelsen för att ta reda på vilka färger som trendar uppåt i Storbritannien just nu. Totalt rullar mer än 30 miljoner bilar i öriket och statistiken för det senaste kvartalet visar tydliga skillnader jämfört med det förra mättillfället.
Det är inte topplistan med de populäraste färgerna som är intressant, utan vilka kulörer som har den största ökningen. I Sverige har de vita bilarna dominerat ett bra tag, och ”ickefärgen” är den lack som ökar mest i Storbritannien – med hela 91 procent jämfört med 2013.
Och nu verkar det vara dags för brunt igen. I dag kör omkring 169 000 chokladfärgade bilar på brittiska vägar. Det motsvarar en ökning med 84 procent jämfört med förra mätningen. Med draghjälp från de tyska premiummärkena har grå lack ökat i popularitet med 21 procent. I dag är nära en av fem bilar i öriket svarta, vilket innebär en comeback med 13 procent fler fordon än 2013. Röd visar en blygsam uppgång på 3 procent.

”Den” är minst populär

Det finns givetvis även en fiaskolista. Bland färgerna som dyker i popularitet ligger grön sämst till. Kulören tappar hela 30 procent jämfört med förra mätningen. 22,5 procent av Storbritanniens bilar är silverfärgade, men aluminiumlooken har fallit med 7 procent. Den följs av blå som minskat med 5 procent.
Gul är alltjämt en av de minst populära färgerna. I dag har 172 000 bilar den soliga kulören, vilket innebär att den backade med 3 procent jämfört med förra mätningen. Ungefär en kvarts miljon förare har satsat på beigea bilar, och antalet har faktiskt inte förändrats alls sedan 2013.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL