Så här köptes den coola ”polisbilen”

Publicerad 2015-10-26

Var nära att snuvas på ”Bron-Porschen”: ”Glömde bort tiden” Så mycket kostade den

Det är förmodligen Sveriges coolaste ”polisbil”.

Men Saga Noréns gröna Porsche 911 i SVT-succén ”Bron” kunde ha varit – en Lada.

– När vi skulle köpa den missade jag tiden på auktionen, säger programmets rekvisitör Elisabeth von Koch till Aftonbladet Bil.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på
Facebook
Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla
här

Varje söndag bänkar sig en miljonpublik för att följa SVT:s kriminalserie Bron. Serien, som är inne på tredje säsongen, med den stentuffa polisen Saga Norén, spelad av Sofia Helin.

Sedan starten av serien har Saga Norén förmodligen haft Sveriges coolaste ”polisbil”.

I varje avsnitt kör hon en grön Porsche 911 S från 1977.

Men det var nära att produktionsbolaget Filmlance missade bilen, då den auktionerades ut innan första säsongen skulle spelas in 2011.

”Jag blev helsåld”

– Auktionsfirman KVD hade den på auktion. Jag började buda på den men glömde bort tiden och missade den, säger ”Brons” rekvisitör Elisabeth von Koch till Aftonbladet Bil.

– Jag forskade och tog reda på vem som hade köpt den och det var en man i Jönköping. Jag tog kontakt med honom och frågade om han kunde tänka sig att hyra ut den till serien.

Mannen med Porschen tyckte dock inte att en uthyrning var en bra idé. Han ville i stället att bilen skulle köpas.

– Jag åkte och träffade honom. Jag blev helsåld, det är en fantastisk snygg modell, och så färgen... Jag köpte den privat av honom för 190 000 kronor och stod som ägare på bilen under första säsongen, säger Elisabeth.

”Bevakade den hela tiden”

Under inspelningen av den första säsongen var det en något nervös Elisabeth som följde sin egen bil i serien.

– Jag var jättestressad och bevakade den hela tiden så det inte skulle bli skador. Det var bättre att sälja den till filmbolaget i stället i oktober 2012, minns Elisabeth med ett skratt utan att avslöja hur mycket hon sålde den för.

Hur är den att köra?

– Den är trevlig att köra. Man får glida lite med den. Den är i kördugligt skick men jag vet att det är saker som behöver göras med den, den har bland annat lite problem med laddningen. Den behöver även lackas om delvis.

Vad fick du för reaktioner när du åkte omkring i bilen?

– Den drog uppmärksamhet till sig. Modellen är inte så sensationell, men färgen. Många tycker säkert att den är ful, men jag tycker den är snygg.

Varför skulle just Saga Norén ha en Porsche?

– Det var vår production desiger som ville ha det. Det blir en kontrast, Saga Norén är ju ingen person man tror sig bryr sig om snygga bilar.

Om du hade missat att köpa loss Porschen, vad hade det blivit för bil till serien då?

– Jag hade ett förslag att hon skulle komma körandes i en Lada, ha ha. Men så mycket fick jag inte lägga mig i, avslutar Elisabeth von Koch.

”Bron-Porschen” finns just nu på utställning i Malmö. Annars står den i ett garage i Ystad. ”Bron III” sänds på SVT söndagar klockan 21.00.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Följ ämnen i artikeln