Stjärnans Porsche går under klubban

Publicerad:
Uppdaterad:

Kan du gissa vem som ägde den?

1 av 8 | Foto: Foto: RM Sotheby's

Hon bad gud om en Merca – men körde en Porsche.

Janis Joplin är en rocklegend som trots en kort karriär lämnat oss en musikskatt.

Dessutom lämnade hon även kvar sin Porsche. nu är den till salu.

Är du sugen på att ratta en Porsche 356 cabriolet med historia?

Då bör du redan nu börja skrapa ihop slantarna för 10 december kommer ett exemplar från 1965, som rattats av Janis Joplin att gå under klubban.

Bilen i fråga är lika färgglad som Janis en gång i tiden var. Och trots att hon i den klassiska låten ”Mercedes-Benz” ber om just en Merca – så var det bakom ratten på en Porsche hon hamnade.

Men det är inte vilken Porsche som helst. Janis Joplin köpte bilen 1968 (det är en bil av årsmodell 1965) och lät kompisen Dave Richards måla den.

Hela bandet på framskärmen

Målningen är minst sagt psykedelisk med allt från maneter och fjärilar till stjärnor och landskap. Dessutom finns Joplin tillsammans med sitt band Big Brother and the Holding Company med på vänster framskärm. Enligt Richards så representerar konsten ”universums historia”.

I och med Janis Joplins hastiga frånfälle 1970 så hamnade bilen i hennes familjs ägo. 1990 restaurerades Porschen och i tjugo år har den stått på Rock and Roll Hall of Fame i Cleveland.

Men nu ska bilen bort och i december säljer familjen bilen.

Utropspriset är inte satt än, men med tanke på att RMSotheby's sålde en 356 A av årsmodell 1956 för strax över tre miljoner tidigare i år – lär priset ligga rätt högt.

Det är ju inte varje dag man har chans att ropa hem ett sånt här stycke rockhistoria.

Se alla bilderna på bilen här. OBS: Extern länk.

Aftonbladet Bil

Publicerad:

MER OM MIN BIL