Förslaget om bilskatt får tummen upp

Svenskar är positiva till förslaget om ny bilskatt.
Svenskar är positiva till förslaget om ny bilskatt.

Regeringens förslag till ny bilskatt har mött hård kritik. Men nästan hälften av svenskarna är positiva till förslaget.

En Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av bilauktionsföretaget KVD visar att 48 procent är positiva till förslaget om ett så kallat bonus malus-system som kom i slutet av april, medan 27 procent är negativa. Mest positiva är invånare i Stockholm och Göteborg, samtidigt som flest andel kritiker finns i Norrland.

Fler köper miljöbil

– Det sker en övergång i bilbranschen mot elektrifiering och det är något som kanske inte är drivet av konsumenterna utan det drivs från politiskt håll. Men det verkar ändå vara så att det finns en underbyggnad hos väljarbasen för att man vill ha en grönare bilpark, säger Jonas Björkman, vd på KVD Bilpriser.

Sifo har även frågat om man tror att bonus malus-systemet kommer att få fler att köpa en miljöbil i stället för en bil som drivs av fossila bränslen. 46 procent av de tillfrågade tror att förslaget kommer att få den effekten, medan 30 procent inte tror det.

De som är skeptiska pekar på att miljöbilar fortfarande är för dyra trots premien, att det saknas laddstationer och att batterikapaciteten än så länge inte är tillräckligt bra.

Förslaget kritiseras

Flera remissinstanser är dock starkt kritiska. Skatten väntas öka kraftigt på redan registrerade fordon. I glesbygd – med långa avstånd, sämre möjligheter till snabbladdning av elbilar och dålig biogastillgång – slår detta hårt, enligt Motormännen.

Konjunkturinstitutet (KI) pekar på att systemet riskerar att flytta utsläppen till övriga Europa.

Publisert:

LÄS VIDARE