Nevs visar upp sin förarlösa framtidsbil

Foto: AP
Det här är InMotion – en glimt av framtidens bil.
MOTOR

Det här är InMotion – en glimt av framtidens bil.

En självkörande bil med enbart utrymme för passagerare.

På onsdagen presenterade elbilstillverkaren Nevs konceptet på teknikmässan CES i Shanghai.

Under tre dagar, 7–9 juni, hålls den stora teknikmässan CES Asia i Shanghai. med 450 utställare från 22 länder. Framtidens teknik i koncentrat.

Samarbete med Microsoft

På onsdagen presenterade elbilstillverkaren Nevs några nyheter. Dels sin nya konceptbil InMotion och dels ett samarbetsavtal med Microsoft. Konceptet InMotion är en bil utan förare, med enbart utrymme för passagerarna. Interiören anpassas efter personliga behov. Så flexibel att passageraren via en app ställer in till exempel sittställning och eventuell belysning.

Tanken är att bilen, som är helt autonom, inte ska ägas utan snarare delas av flera. Bilen, som enbart har en stor sidodörr mot trottoaren, lämnar sina passagerare på en plats. Och kör sedan själv iväg för att parkeras eller utföra andra uppdrag.

Förbättrad miljö

Eftersom bilarna delas av flera behövs det färre bilar i stadstrafiken, vilket förbättrar miljön och ger mer effektiva mobilitetslösningar. Vad som driver bilen är inte bestämt.

Nevs, som på mässan i kinesiska Shanghai också ska visa upp sina kommande elbilar 9–3 och 9–3X, avslöjade också ett samarbete med Microsoft. It-jättens avancerade digitala tjänster blir en grund för Nevs mobilitetstjänster.
– Vi måste etablera samarbete med den här typen av företagen. En viktig partner för oss, säger Mattias Bergman, Nevs vd som är på plats vid teknikmässan.

– Ett djupare samarbete inom flera områden; molntjänster, uppkoppling av bilar och artificiell intelligens skapar nya möjligheter för framtidens fordonsindustri.

Och redan i de elbilar som produceras nästa år kommer samarbetet mellan Nevs och Microsoft att märkas. Avsikten att bygga ett forsknings- och utvecklingscenter där ny elbilsproduktion blir basen.

Nevs (National Electric Vehicle Sweden) presenterar i Shanghai sin första bil som bygger på den 15 år gamla Saab 9–3-modellen, men har vidareutvecklats med nytt utseende både in- och utvändigt.

ARTIKELN HANDLAR OM