Nästan alla bilar visar fel hastighet

Foto: inte så snabb som du tror Hastighetsmätaren visar fel i nästan alla bilar. Upp till 10 kilometer i timmen för fort närmare bestämt - och det är inte ok, säger Aftonbladets Robert Collin.
MOTOR

Hastighetsmätaren i bilen är rena glädjemätaren.

Den kan visa upp till 10 kilometer i timmen fel.

- Fem procent eller kilometer tycker jag inte är nån större fara. Men det finns många små poliser som kör omkring i 82 och tror att de kör 90 och inte släpper förbi andra. Det kan bli väldigt provocerande, säger Robert Collin.

Det är mätingenjören Göran Malmsten som för SVT Rapports räkning har kontrollerat hur fort det egentligen gått för bilar som enligt mätaren kört i 50, 70 och 90 kilometer i timmen.

- Det är ett känt problem. Jag har numera alltid en extra och exakt hastighetsmätare som jag kopplar in, inte minst när jag testar bilar, säger Aftonbladets Robert Collin.

Räkna med däckslitage

Att mätarna i bilar inte visar exakt är inte konstigt alls.

- Jag förstår att alla hastighetsmätare visar lite för mycket. För om mätaren är exakt och däcken blir lite slitna eller om man har en annan dimension så visar mätaren för lite och då kan man stämma tillverkaren. säger Collin.

- Men det finns många småpoliser som kör omkring och tror att de kör fortare än de gör och låter ingen annan köra om. Det är väldigt procovcerande så det är bra att man känner till problemet.

Grova fel i testbilar

Trafikpolisen ser inga problem med glädjemätarna eftersom det håller ner farten.

Inte heller Vägverket tycker att glädjemätarna innebär några problem.

- Vägverket tycker ju det är jättefint för då kör man lite långsammare, säger Collin.

- Men om det handlar om 10 kilometer i timmen kan man börja dra öronen åt sig. Fem kilometer eller 5 procent gör mig inte upprörd alls.

Den enda bil han själv hittat som visat exakt rätt är hans privata gamla Citroen från 90-talet.

Bland de bilar Aftonbladet Bil testat nyligen som visat grovt fel hittar man Chevrolet Captiva.

- Då skrev jag just att mätaren visade 82 när man körde 90. Och då tyckte jag att det hade gått lite långt.

Mäter med GPS

Den som vill mäta hastigheten på sin bil bör skaffa riktig utrustning. Att sitta med tidtagare och försöka klocka stolparna när man kör förbi blir aldrig rätt.

- Det bästa är att ta reda på exakt hur fort man kör. Jag rekommenderar en hastighetsmätare som mäter med hjälp av satellit och den kostar en dryg tusenlapp att köpa.

Fördelen med en exakt mätare är att man vet precis var gränsen går.

- Jag kom ikapp en kö utanför Örebro en gång. Då låg den en polis längst fram och körde 108 kilometer i timmen. Jag såg det och kunde köra om i exakt 110.

Läs också:

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar