Polisen börjar köra BMW

avBenjamin Ekroth

BMW avslöjar på Facebook

Kanske blir det en bil av den här typen, en 5-serie-kombi, som polisen köper in. Om de köper exakt den här versionen, en M550d Xdrive, lever tjuvarna farligt. Foto: LASSE ALLARD

Den svenska polisen har på senare år breddat sin fordonsflotta.

Nu är det dags igen: Polisen ska köpa BMW.

"BMW Sverige nu blivit antagen som ny leverantör av polis och tullfordon! Så se upp därute, snart rullar BMW med blåljus på våra gator." Så skriver svenska BMW på sin egen Facebook-sida idag.

Vilka modeller det rör sig om finns det ingen information om, men om man ska gå på den typ av bilar som polisen främst nyttjar idag så ligger stora 5-serien bäst till, en bil i samma klass som Volvo V70 och Saab 9-5. Men sedan Saab försvann har den svenska polisen varit tvungna att titta på andra lösningar. Den större versionen, BMW:s 7-serie, har ju varit Säpos förstaval under flera år och är den bil som statsministern Fredrik Reinfeldt skjutsas runt i.

Hittills har Volkswagen varit polisens nya favorit. Sedan ett par år tillbaka har Passat varit på stadig uppgång. Hösten 2011 köptes en ny omgång Passater in, då rörde sig om ett femtiotal. En order som egentligen var tänkt att gå till Saab. Polisen förfogar dessutom över ett antal Mercedesar av E-klass-modell. Därutöver har man ju också bussar från både VW och Mercedes.

Specialanpassade

Men nu är det alltså dags för polisen att köra BMW. Inte det billigaste bilvalet. En 5-serie-modell är i runda slängar minst 50 000 kronor dyrare än motsvarande Volvo-modell. Lägg till det att polisbilarna som rullar i Sverige inte är några standardmodeller. På både Volvo och VW är till exempel bromsar och chassi specialanpassade för att klara polisens behov. Men i skrivande stund finns inga uppgifter på hur stor polisens order till BMW är, så vi får all anledning att återkomma när vi vet mer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar