Billigare att ta körkort nästa år

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johnér
Nästa år sänks körkortsavgiften.

Här kommer en hjulklapp till alla som vill ta körkort – nästa år blir det både enklare och billigare att övningsköra.
Däremot kommer det att kosta mer att förnya sitt körkort.
– För ungefär hälften blir det billigare, och för den andra halvan dyrare, säger Mikael Andersson på Transportstyrelsen.

Idag är det både krångligt och aningen dyrt att komma igång med övningskörningen. Du måste ansöka om och betala för körkortstillstånd, om godkännande för respektive handledare, och sedan betala för tillverkningen av körkortet. Totalkostnad: 350 kronor (eller mer om du har flera handledare).

Dessutom måste pengarna komma in till Transportstyrelsen innan de kan pröva din ansökan.

En avgift

Det här förändras nu från och med 1 januari 2018 då Transportstyrelsen bakar ihop alla avgifter till en enda. Den nya körkortsavgiften blir 250 kronor, och handläggningen påbörjas så fort ansökan kommit in.

– För den som planerar att ta körkort blir det billigare, enklare och du kan sätta igång betydligt snabbare, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Förändringen är även positiv för den som fått sitt körkort återkallat. Idag kostar det 500 kronor att lämna in en ny ansökan. Med den nya körkortsavgiften halveras den kostnaden.

100 kronor mer att förnya

Däremot kommer det att bli dyrare att förnya sitt körkort, något som ska göras vart tionde år. Det kostar idag 150 kronor och blir alltså 100 kronor dyrare.

– För ungefär hälften blir det billigare, och för den andra halvan dyrare, säger Mikael Andersson.

Intäktsmässigt kommer det inte innebära någon skillnad för Transportstyrelsen.

– Vi kommer vare sig dra in mer eller mindre pengar på den här förändringen. Vi är skyldiga att sätta avgifter i linje med våra kostnader, säger Mikael Andersson.

De avgifter du betalar till Trafikverket för exempelvis förarprov och kunskapsprov kommer att finnas kvar som tidigare.

Därför kuggas många på uppkörningen 00:36
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM