Volvo lämnar STCC för satsning i ny racing-serie

MOTOR

Från och med 2012 byter Volvo från STCC till Swedish Racing League.

Serien kommer att drivas av TTA – Touring Car Team Association. Satsningen görs med fokus på sportsliga värden, kostnadseffektivitet och långsiktighet.

Volvo Personvagnar AB och Volvo Personbilar Sverige AB har beslutat att avsluta satsningen i STCC efter denna säsong och byta till Swedish Racing League från 2012 till 2015. Serien som offentliggjordes tidigare i månaden kommer att drivas av Touring Car Team Association (TTA) som består av Volvos team Polestar, tillsammans med Flash Engineering, West Coast Racing och Brovallen Motorsport.

Kompetens avgör

Volvo med sitt team Polestar, kommer att tävla i den nya TTA-klassen som bygger på ett nytt reglemente av enhetskaraktär. Ett av reglementets primära fördelar är att teamens och förarnas kompetens kommer att bli avgörande för resultatet, istället för fram- eller bakhjulsdrift, dispenser och straffvikter. Samtidigt innebär reglementet även en mer hanterbar budget för importörer.

Rättvist reglemente

– Detta skapar förutsättningar för mesta möjliga sportliga rättvisa. Samtidigt blir det enklare för importörer av andra märken att komma in och tävla, eftersom ingen kommer att vara beroende av centralt utvecklingsstöd. Samma grundmaterial betyder även att om vi vinner, då vet Volvoentusiaster och media att det var för att våra race-ingenjörer och förare gjorde det bästa jobbet, säger Derek Crabb Motorsportdirektör för Volvo Personvagnar AB.

Han avslutar:

– Detta är en mycket viktig fråga för oss på Volvo. Vi har kört alla race i STCC sedan starten, utvecklat bilar centralt specifikt för STCC och tittat noga på framtida lösningar. Vi vill visa nu att vi satsar vidare på vår sport på vår hemmamarknad och att vi har fullt förtroende för TTA, säger han.

Volvo