Äntligen: Här är nya Porsche 718

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Här är den, Porsches nya instegssportbil 718.

Och förutom att den fått nytt namn – sitter det en sprillans ny fyrcylindrig motor under huven.

Men tro inte den blivit klenare för att det saknas ett par cylindrar.

Precis som tidigare spekulerat, och som Porsche till viss del redan avslöjat – modellen Boxster byter namn och får en ny mindre motor.

Och det är ett mycket medvetet val att döpa om modellen till 718 vid skiftet. Får då kan man kalla bilen för en hyllning till historien och den framgångsrika modell som härjade på 50- och 60-talet.

35 hästar mer

I sin nya generation heter bilen alltså 718 Boxster och instegsversionen får en 2,0-liters fyrcylindrig boxermotor om 300 hästar. I Boxster S-modellen är det en något större motor om 2,5-liter som skruvats till 350 hästar. Även vridmomentet har ökats avsevärt (100 respektive 60 Nm mer än tidigare generation).

Men det är inte bara på effektsidan som förbättringar skett. Porsche säger även att bilarna nu ska var 13 procent mer bränslesnåla än tidigare. Allt som allt väldigt imponerande siffror.

Välkänd insida

Inuti bilen känner Porscheföraren igen sig. Instrumentbrädan är förvisso ny och innehåller en pekskärm.

När det gäller transmission så är 718 som standard utrustad med manuell låda, men mot lite extra slantar så monterar Porsche mer än gärna in dubbelkopplingslådan PDK. PÅ tillvalslistan finns även det aktiv fjädringssystemet PASM som sänker bilen tio respektive 20 millimeter (Boxster S) närmare marken. Porsche anger även att det aktiva chassit trimmats om vilket ska göra att 718 ska vara någorlunda komfortabel på långresor, men även engagerande och styv för sportig körning.

På tillvalslistan finns även Sport Chrono-paketet. Det ger föraren möjlighet att justera responsen från motor och PDK.

Kommer i maj

Till försommaren kommer vi få se bilen här i Sverige. Och för instegsmodellen 718 Boxster startar priset på 542 000 kronor. Vill man ha den lite mer effektfulla versionen 718 Boxster S hoppar priset upp till 660 000 kr. Det innebär att efter generationsskiftet så är bilarna 28 000 respektive 37 000 kronor.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips här.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL