Vanligaste felen på besiktningen

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:

Listan som avslöjar: ”Aningen förvånande”

1 av 5 | Foto: HENRY LUNDHOLM
Positionslykta och halvljus är de vanligaste felen och anmärkningarna vid bilbesiktningen. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen.

Positionslykta, halvljus och bromsverkan på parkeringsbromsen.

Det är vanligaste felen på bilbesiktningen enligt ny statistik från Transportstyrelsen.

– Många av felen är väldigt enkla att åtgärda själv, så det är aningen förvånande att felen finns i den omfattningen de gör, säger Mikael Andersson på Transportstyrelsen.

Under 2014 gjordes 3 692 894 besiktningar av personbilar i hela Sverige. Cirka 28,2 procent av bilarna underkändes med krav på efterkontroll.

Nu går Transportstyrelsen, för första gången, ut med statistik över de vanligaste felen.

Solklar etta: positionslykta.

Under 2014 gjordes 338 429 anmärkningar på de besiktigade bilarnas positionslykta.

”Ska lysa i vissa sammanhang”

– Jag tror att en anledning till det är att det handlar om en lampa som du själv inte använder aktivt när du kör. Den finns, och ska lysa i vissa sammanhang. Man märker inte om den lyser på samma sätt som exempelvis halv- eller helljus, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen till Aftonbladet Bil.

Enligt Mikael Andersson ser topp-5 av de vanligaste felen likadana ut i alla län, när det kommer till plats 6-10 är det samma fel, men i olika ordning.

Det är just belysningen som är den stora boven i dramat när svenskarna besiktigar sina personbilar. På andraplats ligger anmärkningar på halvljus. Detta är något som förvånar Mikael Andersson.

”Onödig utgift”

– Många av felen när det handlar om lampor är väldigt enkla att åtgärda själv, så det är aningen förvånande att felen finns i den omfattningen de gör, säger han.

Vad har ni för råd till bilisterna innan kontrollbesiktningen?

– Det handlar om att ta sig fem minuter. Kolla exempelvis så att lamporna fungerar som de ska, och åtgärda eventuella fel, så slipper man massa anmärkningar och efterkontroller. Det är inte gratis att besiktiga bilen och det blir en onödig utgift att tvingas till en efterkontroll på grund av lampor.

Se hela listan nedan på alla anmärkningar vid besiktningen.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

MER OM MIN BIL