1,4 miljoner kallas in efter hackerattack

Infotainmentsystemet Uconnect och Fiatchefen Sergio Marchionne.
Infotainmentsystemet Uconnect och Fiatchefen Sergio Marchionne.

Skräcken för fler hackerattacker blev för stor.

Därför återkallar nu Fiat Chrysler 1,4 miljoner bilar för att förhindra fler liknande angrepp i framtiden.

Modeller som berörs är bland annat Dodge Ram, Durango och Jeep Cherokee från 2013 och framåt.

Under förra veckan fick vi se hur två säkerhetsforskare lyckades ta kontrollen över en Jeep Cherokee. Man lyckades hacka bilen så pass mycket att föraren inte kunde använda bromsarna.

Nu tvingas Chrysler att återkalla 1,4 miljoner fordon globalt för att förhindra fler liknande attacker på system Uconnect.

Enligt USA:s trafiksäkerhetsmyndighet, NHTSA, är det första gången som oro över cybersäkerhet lett till ett återkallande.

Rullade ner i ett dike

Det hela blåstes upp i slutet av förra veckan när säkerhetsforskarna Charlie Miller och Chris Valasek visade världen hur sårbara bilarnas uppkopplade infotainmentsystem kunde vara.

I ett videoklipp som tidningen Wired publicerade illustrerar forskarna hur det kan sluta när man hackar sig in i en Jeep Cherokee, sittandes över en mil bort från fordonet.

Hackarna går in och fjärrstyr hela bilen medan föraren sitter hjälplöst bakom ratten och kunde inget göra när hans bil rullade rakt ner i ett dike.

Hotade med att läcka programvaran

Det här är inte första gången som säkerhetsforskarna belyser problemet med moderna fordon. För ungefär två år sedan gjorde försök från ett baksäte på bilmodellerna Ford Escape och Toyota Prius.

Miller och Valasek har arbetat tillsammans med Fiat Chrysler sedan oktober månad för att ge bolaget tid att täppa till säkerhetsluckan.

De två experterna var inte nöjda med Chryslers sätt att hantera situationen och gick därefter ut och hotade med att läcka programvaran på säkerhetsmässan "Black Hat" i Las Vegas.

Satte fart på Fiat Chrysler

Det visade sig sätta fart på biljätten som beslutade sig för att återkalla 1,4 miljoner bilar. Modellerna som berörs är Dodge Challenger, Viper, Jeep Grand Cherokee, Jeep Cherokee, Chrysler 200 och 300, de flesta pickupmodeller, Dodge Charger och Dodge Durango. Det är bilar av senaste årsmodellerna som som har en 8,4-tums pekskärm med Chryslers system Uconnect.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN