Hackar bilen – med pryl för 500 spänn

1 av 4
MOTOR

Den är stor som ett kreditkort, kostar 500 kronor – och kan förändra bilvärlden.

24-åringen har uppfunnit prylen som biltillverkarna hatar.

– Du äger inte en sak på riktigt förrän du kan öppna upp och ta isär den, säger Eric Evenchick.

En pryl som gör att du slipper dyra verkstadsbesök – och blir illa omtyckt av biltillverkaren. Det är vad Eric Evenchick, 24, visar upp på tekniksäkerhetskonferensen som just nu pågår i Singapore, rapporterar Wired.

Trots att den inte är större än ett kreditkort ryms två kontakter – en för bilens OBD2-uttag och en vanlig USB-port som kopplas ihop med en dator. Och med kontakterna inkopplade förvandlas bilägaren själv till hackare, åtminstone om man får tro Eric.

– Jag insåg att det inte fanns några bra verktyg för mig att använda att leka runt med till det här, bortsett från det som bilindustrin själva använder och är otroligt dyrt, säger Eric till Wired.

– Jag ville bygga ett verktyg som jag kan få spridning som tillsammans med en mjukvara visar att det här inte är extremt komplicerat.

”Kan hjälpa varandra”

Genom att koppla in Erics ”CANtact”, som han hoppas kommer att kosta cirka 60 dollar (500 kronor), går det att styra bilens funktioner, allt fönster till bromsar, enligt Wired. Eftersom det samtidigt ger bilägaren möjlighet att själv ”reparera” och modifiera sin bil lär tilltaget inte bli omtyckt av biltillverkarna. Många vill inte att kunderna själva ska ha tillgång till datorsystemet – och de verkstäder som vill det hänvisas i många fall till extremt dyra märkesunika datorer.

– Du äger inte en sak på riktigt förrän du kan öppna upp och ta isär den, säger Eric Evenchick som menar att hackare runt om i världen gemensamt ska ta mjukvaran vidare och hjälpa varandra med sina bilar.

Varnar för lätthackade bilar

CANtact sätter också frågan hur intrångssäker en modern bil är återigen i ljuset. Tidigare varningar har menat att många modeller från några av världens ledande tillverkare enkelt kan hackas av en utomstående. Eric menar däremot att han inte gjort den i skadliga syften.

– Den är till för att att fostra hobby-hackare och säkerhetsforskning som kan påvisa och hjälpa till att reparera verkliga sårbarheter i en bil och lastbils digitala komponenter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motor

Bilar