Sveriges mest populära bilar

1 av 3

Volkswagen och Volvo möttes som finalister till titeln Årets bil 2013.

Då segrade Golfen över V40. Men vilken modell är bäst – originalet eller utmanaren?

Lägg din röst och avgör slaget.

Under 2014 befäste Volvo sin position som marknadsledande biltillverkare i Sverige, med en andel på drygt 20 procent. Men som alltid ligger Volkswagen och nafsar Hisingen i hälarna – nu med en marknadsandel på 14,8 procent. Den gamla V70:n är fortsatt onåbar Sverige-etta, men tvåa på listan ligger Wolfsburgs stolthet – Golfen.

Med 16 857 nyregistrerade exemplar ökade Volkswagen Golf med 50 procent under 2014. Klassens original slår därmed Volvo V40 som registrerades i 10 087 exemplar under året. Det innebär en ökning på drygt tio procent för V40.

Populärast med dieselmotor

Volvon slår dock Golfen på dieseltoppen. Där tar Volvo fyra platser på topp-fem, med V40 på femte plats. Golfen får nöja sig med en åttondeplats.
Även bland nyregistrerade miljöbilar dominerar Volvo med tre modeller i topp – och V40 på bronsplats. Golfen dyker upp först på plats 10 med spritbilen ”Multifuel”, följd av gasbilen TGI Bluemotion som 11 på miljölistan.

I dagarna lanserade dessutom Volkswagen nya "Golf Alltrack" som med några centimeters höjd markfrigång ska flörta med tjänstebilsförarna. En bil som ytterligare breddar utbudet av Golf-modeller.

Möttes i "Årets bil"

Den sjunde generationen av Golfen och Volvo V40 och möttes som finalister till titeln Årets bil 2013. Då tog Volkswagen hem slutsegern, med stark säkerhet, körglädje, hög komfort och låg bränsleförbrukning. Golf GTI bjuder på 230 hk och 1,6 BlueMotion har en imponerande förbrukning på 3,2 liter/100 km.

Volvo V40 kontrar med lika tung säkerhet. Av fyra erbjudna bensinmotorer ligger T5 på 245 hästkrafter i topp. Bland de tre dieslarna har den snålaste har en angiven förbrukning på 3,4 liter/100 km.

Skandinavisk design eller tysk stramhet – vilken av de två modellerna föredrar du? Rösta på din favorit och avgör duellen.

Motorista