Volkswagen varnar: Bältet i baksätet kan knäppas upp

Säkerhetsbältet i baksätet på vissa bilmodeller från Volkswagen och Seat kan gå upp vid undanmanövrar i hög hastighet.
Det avslöjar den finska motortidningen Tekniikan Maailma.
– Det kommer att bli en återkallningsaktion, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagengruppen i Sverige, till Aftonbladet.

Felet gäller de senaste versionerna av modellerna VW Polo, Seat Arona och Seat Ibiza. Det upptäcktes först i suven Arona. Med fem passagerare i bilen gick säkerhetsbältet på baksätets vänstra plats upp vid ett undanmanövertest.

Problemet uppstår när bilen svänger kraftigt åt vänster, vid exempelvis ett filbyte. På grund av att mittenbältets spänne är monterat något högre än på sidoplatserna, kan en skarp manöver göra att bältet på vänsterplatsen knäpps upp, visar Tekniikan Maailmas granskning.

– Om man har tre passagerare i baksätet och alla har bältet på sig kan mittenlåset tryckas mot det vänstra bältesfästet så att det öppnas, under vissa omständigheter i en kraftig kurvtagning, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagengruppen, som tagit del av testet.

En designmiss

De berörda modellerna är baserade på Volkswagengruppens gemensamma plattform MQB. Säkerhetsbältet kommer från skandalföretaget Takata – en bildelstillverkare känd för en härva med miljontals felaktiga och livsfarliga krockkuddar.

Enligt Tekniikan Maailma handlar det om en designmiss i bältet.

”Vår bedömning är att upplåsningen orsakas av en kombination av spännets design och känsliga frigöringsknappar i spännen tillverkade av Takata”, skriver tidningen.

Undvik mittenplatsen

Bilarna kommer att återkallas och de svenska kunderna kontaktas.

– Det finns en teknisk lösning på det här. Till dess avråder vi kunderna att använda mittenplatsen bak i bilen för att undvika detta, säger Marcus Thomasfolk.

Han vet i nuläget inte hur många bilar som berörs i Sverige.

– Vi fick kännedom om detta i går eftermiddag så vi har ingen uppfattning ännu.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN