Bilkoncernen Geely storsatsar i Göteborg

Publicerad:
Uppdaterad:
Geelys styrelseordförande Li Shufu (t v) vidimerar fortsatt innovativ satsning i Göteborg.
Foto: AP/Stefan Mattsson
Geelys styrelseordförande Li Shufu (t v) vidimerar fortsatt innovativ satsning i Göteborg.

Bilar

Kinesiska Geely storsatsar i Göteborg.

Bilkoncernen, som äger Volvo Cars, ska bygga ett europeiskt innovationscenter på västkusten.

En miljardinvestering som ger uppskattningsvis 1 500 nya jobb.

I samband med statsminister Stefan Löfvens besök hos bilkoncernen Geely i Shanghai tillkännagavs en ny satsning i Göteborg. Geely bygger ett europeiskt innovationscentrum med fokus på elektrifierade bilar och uppkopplade fordon. Svenska regeringens delegation i Shanghai, med Löfven och näringsminister Mikael Damberg, skrev på onsdagen på avtalet om ett nytt investeringscentrum i Göteborg.

Vassast i Europa

– Vi gör ett åtagande om långsiktig investering i Geely Innovation Center in Europe. Genom att dra nytta av kompetensen i Göteborg, speciellt det planerade centret för elektromobilitet på Lindholmen, strävar vi efter att utveckla Geely Innovation Center till en av Europas mest avancerade innovationshubbar, sade Geelys styrelseordförande Li Shufu.

Innovationscentret på Lindholmen ska omfatta en yta på 70–80 000 kvadratmeter. Där ska uppskattningsvis 3 500 personer jobba, varav 1 500 blir helt nya arbetstillfällen.

Jubel i Göteborg

Enligt planerna ska också andra kinesiska fordonsföretag ha forskning och utvecklingsarbete i centret

– Verkligen roligt för Geely, Volvo och oerhört roligt för Göteborg. Det stärker fordonsklustret och arbetstillfällena, sade kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (s), på plats i Shanghai till Göteborgs-Posten.

Geelys storsatsning i Göteborg kan i realiteten ytterligare generera tusentals nya jobb i landet visar tidigare erfarenheter. Nya jobb i just fordonsindustrin skapar ofta dubbelt så många arbetstillfällen i andra branscher.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL