Galen rusning efter svenska ikonbilen

1 av 17
MOTOR

I april gick en era i graven och Volvo byggde den sista V70:n
Men att modellen gått ur tiden har inte tagit udden av svenskarnas sug efter modellen.

V70/XC70 var med råge den mest sålda bilen förra månaden.

– Glädjande att V70 och XC70 ända in på sluttampen är vår storsäljare, säger Jessica Span, försäljningsdirektör på Volvo Cars Sverige.

I 20 år har Volvo V70 varit Sveriges mest sålda bil.

Men tiden har sprungit i kapp den svenska lådan och i slutet av april så rullade den sista bilen av bandet i Torslandafabriken och in i historieböckerna. Men trots att V70:n varit pensionsmässig ett tag – har den aldrig tappat tronen rent försäljningsmässigt.

Och trots att bilen jämfört med många konkurrenter saknar en hel del av de senaste finesserna är den fortfarande svenskarnas val. Under april nyregistrerades det 2 824 V70/XC70 – vilket är mer än 65 procent mer än närmsta konkurrent. Det framgår av branschorganisationen Bil Swedens senaste statistik.

Sannolikt bästa året någonsin

April var överlag en stark månad och enligt siffrorna den bästa april någonsin – vilket gör att den prognos Bil Sweden satt ser ut att överträffas.

– Vi bedömer att nuvarande prognos om 355 000 personbilar i år sannolikt kommer att överträffas om inget oförutsett inträffar under resten av året, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Under förra månaden registrerades det 33 580 nya personbilar, en ökning med 10,0 procent jämfört med april i fjol och den 28 månaden i rad där bilförsäljningen ökar.

VW toppar supermiljöbils-ligan

Något som även ökar är supermiljöbilarna, senaste månaden registrerades det 1 187 stycken bilar. Men på den listan är Volvo inte i närheten av förstaplatsen. Nej, där är det värsta konkurrenten VW som dominerar.

Passat GTE står ensamt för en fjärdedel av alla supermiljöbilar och tillsammans med E-up, E-Golf och Golf GTE har den tyska tillverkaren en tredjedel av hela marknaden. Volvoalternativen V60 och XC90 i laddhybridutförande skrapar tillsammans ihop 18,5 procent.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Volvo