Dieselmini tävlar i Dakar

MOTOR

På tre månader har Mini byggt nytt ökenskepp

Foto: Mini ska delta i Dakarrallyt med en dieseldriven bil.

90 dagar har det tagit för Mini att bygga en bil som ska delta i ett av världens tuffaste ökenrallyn. dieseldrivna Mini All4 Racing ställer upp i Dakarrallyt på nyårsdagen.

Det är redan klart att Mini ska delta i rally-VM nästa år, men redan i januari 2011 kommer Mini att visa sig på styva linan.

På nyårsdagen startar Guerlain Chicherit och hans co-driver Michel Périn i Dakarrallyt i Buenos Aires. De kommer att köra en Mini All4 Racing och tävlar för Monster Energy X-Raid Team. Bilen har tagits fram för att på sikt ersätta den BMW X3CC som bland annat blev fyra och femma i fjolårets Dakarrally.

Snabbt bilbygge

Byggandet av den nya Minin började i november och runt Lucia, dvs 13-14 december, ska bilen testas i Frankrike. Sedan skeppas den till Argentina i slutet av december.

Modellen Mini All4 Racing kommer att ha en dieselmotor med turbo, motorn ger 315 hästkrafter och ett vridmoment på 710 Nm. De tre bilar som tävlar för Monster Energy-teamet ska köras av Guerlain Chicherit, Stéphane Peterhansel och Ricardo Leal De Santos.

Dakarrallyt körs i Argentina och Chile mellan den 1 och 16 januari 2011.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar