Kan få tillbaka kör- kortet nästa vecka

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-24

Körkortslös Men Jonny Forsberg kan få tillbaka körkortet redan nästa vecka – om Transportstyrelsen väljer att upphäva polisens beslut.

Redan nästa tisdag eller onsdag kan han sitta bakom ratten igen.

Nu har Jonny Forsberg, 47, vänt sig till Transportstyrelsen för att – temporärt – få tillbaka sitt körkort.

– Det är en speciell situation, säger Solweig Höög-Persson, sektionschef på Transportstyrelsens körkortssektion.

UTREDER Solweig Höög-Persson, sektionschef på Transportstyrelsens körkortsenhet, ska nu utreda polisens beslut.

Jonny Forsbergs öde väckte heta känslor hos Aftonbladets läsare i går.

Årjängsbon var på väg till Grums på nationaldagen när en ambulans kom åkande efter honom, med sirener och blåljus påslagna.

Jonny, som körde på en enfilig väg med mittfältsvajer, tryckte på gasen och körde som mest i 102 kilometer på 70-vägen för att så snabbt som möjligt kunna släppa fram ambulansen.

Det kostade honom körkortet – då en mc-polis åkte bakom ambulansen och tyckte att han skulle stannat tidigare, vid antingen en busshållsplats eller en avfart.

– Polisen frågade mig på plats om jag hade kört för fort och jag var ju ärlig och sa ja. Jag hade ju kört för fort, men jag förklarade varför, sa han till Aftonbladet.

”Skulle nekat”

Nu, i efterhand, när Jonny fått prata med en advokat, en handläggare på Transportstyrelsen och sina vänner, har han förstått att han borde agerat annorlunda.

– Jag skulle tydligen aldrig ha gått med på det på plats, säger han.

– Men det förstod ju inte jag, jag ville vara ärlig mot polisen.

Transportstyrelsen utreder

Därför har Årjängsbon nu begärt ett undanröjande av ordningsföreläggandet som kostade honom körkortet hos tingsrätten. Utredningen om körkortet ligger i Solweig Höög-Perssons – sektionschef på Transportstyrelsens körkortssektions – händer.

– Han har skickat in ett papper till oss och till tingsrätten där han förklarar varför han ändrar sig och tar tillbaka sin bekännelse. Vi ska nu fatta beslut om hur vi går vidare i körkortsfrågan.

Antingen så fastställer Transportstyrelsen mc-polisens beslut, eller så upphäver de det. Sker det sistnämnda kan Jonny sitta bakom ratten igen inom en vecka.

– Körkortsfrågan kommer då att prövas på nytt när tingsrätten tagit ställning. Ord står mot ord och det är en speciell situation. Vi hoppas att vi kan komma med ett klokt beslut senast i mitten av nästa vecka, säger Solweig Höög-Persson.

”Intressant principfråga”

Hon förstår att fallet har upprört många.

– Principfrågan är naturligtvis väldigt intressant här, säger hon.

Borde Jonny alltså inte ha erkänt när polisen stoppade honom?

– Om man vet att man har kört för fort och det inte finns några tveksamheter, då ska man naturligtvis erkänna på plats. Men när det finns omständigheter runt omkring som det gjorde här, nej då ska man inte godkänna och skriva under direkt. Man har ju rätt att få betänketid, säger hon.

”Tacka alla från mig”

Jonny Forsberg själv hoppas på en snabb lösning.

– Det är klart att det känns helt åt skogen att inte ha körkort över midsommar, men det får väl gå. Det är ju inte mycket att göra.

Han avslutar med att skicka en hälsning till alla läsare.

– Kan du inte skriva ett tack från mig till alla? Jag satt och läste kommentarerna på Aftonbladet igår. Det var verkligen fantastiskt att se så många snälla hälsningar.

Följ ämnen i artikeln