McLarens nya superbil avtäckt

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Officiell premiär för MP4-12C

1 av 7 | Foto: AP
 

McLarens nya sportbil har nu visats offentligt.

Formel 1-förarna Jenson Button och kollegan Lewis Hamilton fick äran att dra av täckelset från nya MP4-12C.

McLaren Automotive hade i går torsdag samlat pressen till Woking i Storbritannien för att offentliggöra sin nya bil MP4-12C. Redan i septmber började de första uppgifterna läcka ut om nya superbilen men först i går var det officiell premiär.

Ny serie

Bilen är den första i en ny serie bilar, som gissningsvis också kommer att innehålla en cab. C:et i modellnamnet står för ”carbon” och syftar på den ”balja” i kolfiber som är stommen i bilen. Aluminiumburen framför och bakom baljan är för framvagnsupphängningen respektive motor och växellåda. Med starka men lätta material i stommen har McLaren lyckats lyckats får ner vikten på MP4-12C till drygt 1300 kilo med vätskor och allt.

Vindvänlig

Mycket av karossens utformning har utförts av F1-proffs i vindtunnel och bidrar därför till låg profil för minimalt luftmotstånd och maximalt nedåtkraft för bästa väghållning.

Kraft möter elektronik

Motorn är i MP4-12C är en mittmonterad V8:a på 3,6 liter som utvecklar 600 hästar där den finns bakom sätena. Än så länge har McLaren inte avslöjat allla siffror om prestandan men 0-200 km/t lär gå på under 10 sekunder. Toppfarten uppges till "över 200 mph” vilket betyder minst 320 km/t. Bilen har också flera elektroniska system som ska hjälpa föraren att få ut det mesta ur sin bil, bl a launch control, bromsar som ”styr” i symbios med ESP-systemet, och elektroniska stötdämpare. En intressant finess är möjligheten att kunna påverka gasrespons och motorljud och därmed välja motorkaraktär.

McLaren Automotive siktar på att nå en produktionstakt på 1000 MP4-12C per år under 2011 för att kunna möta alla beställningar. För att nå dit måste företaget bygga en ny fabrik.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN