Mardrömsförarna – du inte vill möta

Av: 

Erik Gustafsson

Motor

De kan skapa dödsolyckor – så gör du rätt

Att lasta bil och takbox fel kan få fatala följder.

Fler än hälften av alla dödsolyckor startar med en sladd – som uppstår vid överlast.

– A och O att packa rätt, varnar trafikforskaren på Folksam.

Sex av tio dödsolyckor i vinterväglag startar med en sladd, menar Folksam som nu varnar alla sportlovsbilister att tänka över lastsäkringen.

– Hur bilen lastas ger dramatiska skillnader i våra sladdtester. Det är A och O att packa rätt inför sportlovsresan, säger försäkringsbolagets trafikforskare Anders Ydenius.

”Där syndar vi tyvärr”

Under januari månad omkom 14 personer i trafiken, vilket är tre färre än under samma månader ifjol. Men det är sportlovsveckorna tillsammans med de under jul och nyår som är allra farligast. Mest av alla utmärker sig den första sportlovsveckan som har 30 procent fler olyckor än genomsnittsveckan, enligt statistik från Trygg-Hansa.

– Den farligaste delen av vinterlovsresan är de mindre fjällvägarna vars säkerhetsnivå inte är anpassade till mängden fordon under vinterloven, säger Anders Ydenius och varnar framför allt för en för tung takbox.

– Takboxen har stor påverkan på bilens beteende. Bilens maximala taklast är vanligen mellan 75 och 100 kilo. En stor glasfiberbox väger upp till 30 kilo. Det betyder att du bara kan packa 45 kilo i en 30-kilos box med 75 kilos maximal taklast. Där syndar vi tyvärr alltför ofta, säger Anders.

Tester visar risken

Folksam har gjort tester som visar att en sladd i en överlastad bil kan vara omöjlig att häva, trots att bilen är utrustad med antisladdsystem. Men även om systemet lyckas räta upp bilen kommer bromssträckan i vilket fall förlängas betydligt på grund av den högre vikten. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Se över dina möjligheter till ett lån: Ansök om upp till 600 000 kr utan säkerhet genom Lendo.

Lendo

Publisert: